Ljajić: Sankcije Rusiji šansa za Srbiju

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2014, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Sankcije Rusiji šansa za Srbiju

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da su sankcije SAD i EU prema Rusiji zbog krize u Ukrajini šansa za Srbiju da poveća izvoz sa sadašnjih 172 miliona dolara na oko 300 miliona dolara do kraja godine.

On je, takođe, ocenio da bi bilo bolje da se smire političke tenzije Istoka i Zapada i međusobni rat sankcijama reši na miran način.

"Srbija je 1911. izvozila oko 40.000 tona suvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << šljiva, a prošle godine jedva oko 10.000 tona, iako smo drugi svetski proizvođač šljiva", podsetio je Ljajić, objašnjavajući da je naš današnji problem kvantitet i kvalitet u proizvodnji hrane koji treba da obezbedimo da bi bili značajniji izvoznici u svetskim okvirima.

Na pitanje da li će potrošači u Srbiji imati štetu od toga što će osim Deleza na našem tržištu poslovati i hrvatski Agrokor, Ljajić je rekao da ne očekuje kartelizaciju ta dva trgovinska snabdevača i rast cena hrane, ukazujući da to može da ima uticaja na proizvođače hrane da usled veće konkurencije obore cene. Kada je u pitanju dolazak Ikee u Srbiju, Ljajić je rekao da je ta kompanija već kupila tri lokacije za gradnju svojih distributivnih centara i sada je u fazi pribavljanja dozvola, ali nije mogao da precizira kada će početi sa radom u našoj zemlji.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.