Ljajić: Izvoz u Nemačku mogao bi dostići dve milijarde evra

Izvor: RTS, 06.Avg.2016, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Izvoz u Nemačku mogao bi dostići dve milijarde evra

Izvoz Srbije u Nemačku je u prvih šest meseci povećan za 26 odsto, u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je 877 miliona evra, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa Nemačkom, precizirao je Rasim Ljajić, dostigla je rekordnih 80 odsto.

"Ukoliko se nastavi ovakav trend već krajem ove godine naš izvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u najjaču evropsku ekonomiju mogao bi se približiti cifri od rekordne dve milijarde evra, a ukupna robna razmena premašiti iznos od četiri milijarde evra", kazao je Ljajić.
Ministar je istakao da se osim brojki, značajno poboljšala struktura našeg izvoza u Nemačku u korist proizvoda višeg stepena obrade, jer čak 55 odsto našeg izvoza predstavljaju mašine i transportni uređaji.
"U Nemačku se u ovoj godini najviše izvoze generatori naizmenične struje, delovi za mašine, setovi provodnika za paljenje, smrznute maline, oprema za dijalizu, električni otpornici, delovi i pribor za motorna vozila, lekovi, automobili, proizvodi od aluminijuma, proizvodi od gume i hula hop čarape", rekao je ministar.
Ljajić je dodao da je udeo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu u Nemačku oko 10 odsto i da u razmeni tom vrstom proizvoda već godinama ostvarujemo suficit.
"U Nemačku od voća najviše izvozimo smrznutu malinu, čiji je izvoz u prvih šest meseci ove godine porastao za čak 40 posto i iznosi 43 miliona evra. Suficit je zabeležen i u trgovini uslugama", rekao je Ljajić.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.