Ljajić: Izvoz u Nemačku mogao bi dostići dve milijarde evra

Izvoz Srbije u Nemačku je u prvih šest meseci povećan za 26 odsto, u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je 877 miliona evra, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa Nemačkom, precizirao je Rasim Ljajić, dostigla je rekordnih 80 odsto.

"Ukoliko se nastavi ovakav trend već krajem ove godine naš izvoz u najjaču evropsku ekonomiju mogao bi se približiti cifri od rekordne dve milijarde evra, a ukupna robna razmena premašiti iznos od četiri milijarde evra", kazao je Ljajić.

Ministar je istakao da se osim brojki, značajno poboljšala struktura našeg izvoza u Nemačku u korist proizvoda višeg stepena obrade, jer čak 55 odsto našeg izvoza predstavljaju mašine i transportni uređaji.

"U Nemačku se u ovoj godini najviše izvoze generatori naizmenične struje, delovi za mašine, setovi provodnika za paljenje, smrznute maline, oprema za dijalizu, električni otpornici, delovi i pribor za motorna vozila, lekovi, automobili, proizvodi od aluminijuma, proizvodi od gume i hula hop čarape", rekao je ministar.

Ljajić je dodao da je udeo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu u Nemačku oko 10 odsto i da u razmeni tom vrstom proizvoda već godinama ostvarujemo suficit.

"U Nemačku od voća najviše izvozimo smrznutu malinu, čiji je izvoz u prvih šest meseci ove godine porastao za čak 40 posto i iznosi 43 miliona evra. Suficit je zabeležen i u trgovini uslugama", rekao je Ljajić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво