Ljajić: Bramerc veruje - ali ne može da kaže puna saradnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Bramerc veruje - ali ne može da kaže "puna saradnja"

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc veruje u "ozbiljan napor" koji se ulaže da se saradnja sa tim sudom okonča.

Bramerc je juče završio dvodnevnu posetu Beogradu gde je razgovarao sa visokim srpskim zvaničnicima u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Ljajić je za televiziju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << B92 rekao da je saradnja sa Trubunalom potpuna kada je u pitanju administrativni deo, ali da u izveštaju Bramerca ne može da stoji "puna saradnja" sve dok Ratko Mladić ne bude u Hagu.

"Ja ne verujem u mogućnost da Mladić ne bude uhapšen. Teško je govoriti o rokovima, ovo su stvari koje su potpuno nepredvidive. Očekujem da će Bramerc u izveštaju izbeći bilo kakve političke ocene i formulacije ukupne saradnje, već da će ova dva ili tri elementa saradnje opisati onakvim kakvi oni realno i jesu", kazao je Ljajić.

Bramerc je juče rekao da nema razloga da veruje da Ratko Mladić nije u Srbiji i da misli da se sa tim slažu i njegovi sagovornici u Beogradu. Komentarišući tu izjavu Ljajić je kazao:

"Takav zaključak se može izvući iz onoga što je rađeno u prethodnom periodu, u smislu akcija koje smo mi ovde vodili. Sve akcije su vođene u Srbiji, i iz toga logično da on izvlači zaključak da je Mladić u Srbiji. Takve potvrde nema i dok god on ne bude uhapšen ne možemo izvoditi zaključke gde se (Mladić) nalazi", rekao je Ljajić.

On je kazao da hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića nije bio "deo paketa" i da su operativne potrage pokazale da skrivanja Karadžića i Mladića nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

"Jeste činjenica da smo svi bili veći optimisti da će lakše Mladića biti pronaći posle hapšenja Karadžića zbog psiholoških i političkih okolnosti u društvu. Na žalost, to se nije dogodilo", rekao je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc: Mladić i Hadžić ostaju apsolutni prioritet za Hag

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Maj.2010, 01:58

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje apsolutni prioritet za u saradnji sa vlastima Srbije. Glavni tužilac Bramerc koji je protekla dva dana boravio u Beogradu, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za beogradski list

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.