Istražićemo jatake zbog nas samih

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istražićemo jatake zbog nas samih"

Beograd -- Rasim Ljajić kaže da Srbija zbog sopstvenih interesa, a ne zbog pritisaka međunarodne zajednice mora nastaviti da sprovodi istragu o jatacima Ratka Mladića.

"Vršićemo istragu zbog nas samih da bi napravili rekonstrukciju kretanja svih haških optuženika da vidimo ko im je u tome pomagao, ali to ćemo raditi bez bilo kakvog spoljnog pritiska, pa i pritiska samog Tribunala", rekao je Ljajić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Uoči dolaska glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u Srbiju, Ljajić kaže da činjenica da se govori o jatacima, a ne o optuženima koji su izručeni govori o stepenu napretka koji je Srbija ostvarila u saradnji sa Hagom.

Ljajić kaže da je sve ostalo "u potpuno drugom planu, jer mi zaista u ovom trenutku nemamo nijedno otvoreno pitanje" sa Hagom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom naveo je da će zvaničnici Srbije reći Bramercu "ono što su do sada naša saznanja (o kretanju i jatacima Mladića), dodavši da "ta istraga će se voditi i dalje i nema potrebe da bilo ko iz međunarodne zajednice vrši pritisak da se to uradi".

On je podsetio da se "manje-više zna Mladićevo kretanje sve do decembra 2005. i februar 2006. godine, kada mu se gubi trag", dodavši da "sada pravimo rekonstrukciju njegovog kretanja od tog perioda do dana hapšenja".

"Mislim da to nije težak proces (rekonstrukcija Mladićevog kretanja) iz ovoga što sada imamo kao neka saznanja i da od toga niko ne može da pravi polički problem za Srbiju", dodao je on.

Ljajić smatra i da niko više u međunarodnoj zajednici - ni oni koji su nam naklonjeni ni oni koji to nisu, "ne mogu da govore da Srbija ne sarađuje" sa Haškim tribunalom.

Prema njegovim rečcima, pitanje otkrivanja jataka niko u međunarodnoj zajednici ko je relevantan ne može da postavlja kao uslov i novi način pritiska na Srbiju.

Ljajić smatra i da korišćenje pitanja Mladićevih jataka u predizbornoj kampanji u Srbiji "ne bi bilo niti pametno niti mudro", već bi bilo "nekorektno, a i politički neprofitabilno".

On je ocenio i da je poseta Bramerca, koji je u obavezi da dva puta godišnje podnosi izveštaje SB UN i da uvek pre toga izvrši zvaničnu, odnosno radnu posetu zemljama regiona, organizovana u tom cilju.

Ljajić smatra i da je predstojeća poseta pod daleko manjim političkim i međunarodnim pritiskom nego sve dosadašnje, jer "manje-više Srbija je izvršila sve obaveze prema Tribunalu".

Prema njegovim rečima, ono što Srbija ima kao obavezu u saradnji sa Hagom tiče se redovne saradnje koja se vrši po postupcima koji se vrše pred tim sudom.

Bramerc će doputovati u utorak u dvodnevnu posetu Srbiji, u okviru redovnih aktivnosti uoči podnošenja izveštaja o saradnji Savetu bezbednosti UN, potvrdio je danas njegov specijalni savetnik Frederik Svinen.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Istragu o Mladićevim jatacima ne vršimo zbog Tribunala

Izvor: Blic, 07.Nov.2011

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da će Srbija iz sopstvenih interesa, a ne zbog pristisaka međunarodne zajednice, nastaviti da sprovodi istragu o jatacima haškog optuženika Ratka Mladića...On je, uoči sutrašnjeg dolaska glavnog tužioca...

Nastavak na Blic...

Ljajić: Istraga o Mladićevim jatacima zbog nas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2011

BEOGRAD -..Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da će Srbija iz sopstvenih interesa a ne zbog pritisaka međunarodne zajednice nastaviti da sprovodi istragu o jatacima haškog optuženika Ratka Mladića...On je, uoči sutrašnjeg dolaska glavnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.