Iračani traže srpske građevinare i privrednike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračani traže srpske građevinare i privrednike

BAGDAD -

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić dogovorio je danas u Bagdadu sa predstavnicima Vlade Iraka da do kraja godine u tu zemlju dođe privredno-politička delegacija iz Srbije kako bi se usaglašena konkretna saradnja u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede i trgovine.

Potpredsednici Vlade Iraka Roš Nuri Šavais i Saleh al Mutlak obavestili su potpredsednika Ljajića da je Iraku u narednom periodu potrebna izgradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dva miliona stambenih jedinica, 5.000 škola, 40 savremenih bolnica i 7.000 kilometara novih puteva i da je učešće srpskih građevinskih kompanija u tim projektima dobrodošlo, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Potpredsednik al Mutlak je rekao posle sastanka sa Ljajićem da postoje različiti modaliteti zajedničkih ulaganja i nastupa srpskih i iračkih firmi na tržištu te naftom bogate bliskoistočne države.

Ljajić je u odvojenim razgovorima sa dvojicom potpredsednika iračke vlade, ugovorio i potpisivanje sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji i sporazuma u oblastima trgovine i telekomunikacija koji bi trebalo da budu zaključeni u najskorijem periodu i čijim bi potpisivanjem bio stvoren pravni okvir za povratak privrednika iz Srbije na tržište Iraka.

"Mi smo se dogovorili da potpišemo krovni sporazum o ekonomskoj tehničkoj saradnji i u tom sporazumu ćemo navesti oblasti gde realno postoji obostrana spremnost i potencijal za saradnju", rekao je Ljajić.

Istovremeno, različitim ministarstvima u Srbiji i Iraku, biće omogućeno da sklapaju slične sporazume u okviru svojih resora, gde će biti navedeni konkretni projekti na kojima dve zemlje mogu da sarađuju, rekao je Ljajić novinarima nakon razgovora u Bagdadu.

Ljajić se tokom dana sastao i sa ministrom trgovine Iraka Hajrulahom Babikirom, kao i sa ministrom građevina Muhamedom al Daradžijem.

Na odvojenim sastancima je dogovoreno da sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Iraka bude održana početkom 2013. u Beogradu, kao i da budu intenzivirani napori kako bi privredne komore Srbije i Iraka sklopile sporazum o saradnji.

Ljajić je obišao i Bagdadski međunarodni sajam, na kome izlažu i pojedine firme iz Srbije.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak, šansa za srpske građevinare

Izvor: RTS, 04.Nov.2012

Srpski građevinari su dobrodošli u Irak, poruka je koju su zvaničnici u Bagdadu preneli ministru Rasimu Ljajiću. Do kraja ove godine privredno-politička delegacija Srbije posetiće Bagdad i usaglasiti konkretnu saradnju u više oblasti. ..Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine...

Nastavak na RTS...

Ljajić u Bagdadu o privrednoj saradnji

Izvor: Studio B, 04.Nov.2012

U Irak će do kraja 2012. otići delegacija iz Srbije na dogovor o saradnji u oblastima infrastrukture, energetike, poljoprivrede i trgovine, saopšteno je iz kabineta ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića..."Ljajić i potpredsednici Vlade Iraka, Roš Nuri Šavais...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.