Izvor: Radio 021, 26.Okt.2020, 15:28

Rasim je 10 godina pričao da neće biti ministar i sada je, zaista, otišao: Generacija je odrasla dok je grejao fotelju

Godinu 2020. svašta će obeležiti. Veliki požari, te najava Trećeg svetskog rata s početka godine već su zaboravljeni. Korona i dalje traje, a odjeke izbora u Srbiji dobijamo i ovih dana u vidu novih ministara. Ima iznenađenja, a jedno od njih je da nijedna fotelja u Nemanjinoj 11 nije namenjena za "ministra po zanimanju" Rasima Ljajića.

Oni koji su ove godine po prvi put mogli da iskoriste svoje glasačko pravo nisu ni bili rođeni kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Rasim Ljajić, nakon petooktobarskih promena, zaseo u resor za nacionalne i etničke zajednice u Vladi Savezne Republike Jugoslavije. Rođeni 1995. godine, imali su svega pet godina kada je Rasim prvi put postao ministar. Danas su to odrasli ljudi, od kojih neki imaju svoje porodice, a Rasim je i dalje tu.

Smenjivale su se Vlade, stvarale su se i nestajale države, ali je Rasim bio konstanta. Bilo je izvesno da će ovaj političar, rođen 1964. godine u Novom Pazaru, ući u svaku Vladu, kao što je izvesno da rusku salatu ne možete napraviti bez majoneza i krompira.

Iščekivajući imena novih ministara svaki put kad bi se sastavljala Vlada, mirne duše građani Srbije su mogli da sačekaju i memorišu koji je to novi resor Rasima Ljajića.

A pre nego što je postao ministar po zanimanju, Ljajić se bavio drugim poslom - novinarstvom. Završio je Medicinski fakultet u Sarajevu, gde je igrom slučaja upoznao Aliju Izetbegovića. Pisao je za nekoliko dnevnih i nedeljnih novina u SFRJ i SRJ.

Došla je 2000. godina, 5. oktobar i Rasim je znao na kojoj strani treba da bude. To će biti njegova odlika u narednih 20 godina - umeo je da odabere stranu. Kada je trebalo bio je za govornicom Borisa Tadića, ali je umeo i da "čuva leđa" Aleksandru Vučiću.

Krenulo je sve 2000. sa Ministarstvom za nacionalne i etničke zajednice. U martu 2003. postaje ministar za manjinska i ljudska prava. Od 2008. do 2012. bio je ministar za rad i socijalna pitanja.

Onda dolazi do preispitivanja - 2012. godine njegova stranka nalazi se na listi Demokratske stranke. Uviđa Rasim da od toga neće imati mnogo koristi, te podržava koaliciju koju su činili Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije. Nagrada za podršku je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i komunikacija. Na istoj funkciji ostao je i posle aprilskih izbora 2016. godine.

Čovek koji neće funkciju, ali ona njega hoće

Kada se u junu ove godine, u predizbornoj maniji, kao pedesetšestogodišnjak sa bine zaleteo u publiku i skočio među okupljene, koji su ga dočekali i poneli na svojim rukama, Rasim je morao da oseća kao rok zvezda. U 15 sekundi stala je čitava kampanja stranke za koju svi znaju da je pouzdanije reći "stranka Rasima Ljajića", nego Socijaldemokratska partija Srbije, jer su velike šanse da će nešto omašiti.



Rasim se jednim skokom katapultirao u internet mim i oživeo svoje šanse za izborni uspeh. Jednostavno, osobu koja je svojevremeno bila ličnost godine nedeljnika "Vreme" i "Najevropljanin" mnogi su videli i u novom sastavu Vlade Srbije, jer je svojim iskustvom mogao da doprinesu izvršnoj vlasti, makar i kao ministar bez portfelja.

Međutim, Rasim je najavio povlačenje sa ministarske funkcije. Malo ko je verovao, jer ovaj političar to priča već 10 godina.

Kako je hronološki zabeležio portal Istinomer, još 2009. godine je ovaj političar poručio kako je "već 10 godina ministar i ne želi da od te funkcije pravi zanimanje". On je već tada bio umoran od vlasti.

"Ne da sam umoran, preumoran sam. Povući ću se, hoću da budem nevidljiv. Posle sledećih izbora neću biti u izvršnoj vlasti. Siguran sam da će nova stranka koju pravimo postići izvanredan rezultat na narednim izborima i da ćemo biti deo vlasti, ali ja ću mesto ustupiti drugima. Treba građane osloboditi jednih te istih političara. Ako je sve spalo na desetak-petnaest ljudi, onda državi nema spasa", rekao je sada već davne 2009. godine Novostima.

Godinu dana kasnije, ponovio je kako je spreman i sam da se "rekonstruiše". Istu stvar o povlačenju ponavlja i 2011. godine, poručujući kako će "buduća Vlada biti oformljena bez njega". Došli su izbori 2012. godine, a Ljajić je imao nepokolebljiv stav.

"Očekujem da ćemo imati značajno mesto u izvršnoj vlasti i da će neki ljudi iz SDPS učestvovati u Vladi, ali ne i ja", rekao je Kurir 2012.

Epilog? Rasim ministar trgovine i telekomunikacija.

Prava ljubav godine ne broji

Lekciju je do 2014. naučio, pa ne govori direktno da neće više da bude ministar. Ovog puta postavlja uslov sam sebi - ako ne pobedi na lokalnim izborima u Sandžaku, neće sedeti u Vladi. Ljajićev SDP pobedio je u Novom Pazaru, a u ostalih pet sandžačkih opština izgubio. Rezultat, pogađate, Rasim i dalje u Vladi u Srbije.

"Ovo je deveta Vlada, a godine ne brojim. To je jedna od glavnih kritika koju mi upućuju da sam dugo u Vladi. Nadam se da neću još dugo biti. Važno je da li sam nešto radio i kako sam radio, a ne koliko sam godina bio član Vlade. Možete biti dve godine i da napravite rezultat, a možete biti 22 godine i da ne napravite rezultat", izjavio je Ljajić za Kurir 2018. godine.

Ljajić je ponekad delovao kao da mu je muka od svega, kao da je fotelja u koju mora da sedne najneudobnija na svetu.

"Ako ste u ovom poslu – ili ćete biti na terenu i nešto odlučivati, ili ćete sa tribina da posmatrate utakmicu. Verujte, znam da ne mogu u to nikoga da ubedim, ali bih 10 puta više voleo da sam na tribinama i da ne preživljavam sve ovo", rekao je Ljajić za Nedeljik 2019. godine, dodajući kako deo Vlade nije želeo da bude ni 2012. godine, ali ni kada ga je Vučić postao premijer.

Ove godine Ljajić se dosetio da ga obavezuje javno izgovorena reč. Podsetio je da je ranije najavio da neće biti u novoj Vladi, što je u kratkom vremenskom periodu ponovio nekoliko puta.

"Postoji više razloga, a dva su ključna. Prvi je činjenica da sam još pre dve godine to najavio i nekoliko puta posle ponovio. Drugi razlog su učestale optužbe mojih političkih oponenata i ovdašnje opozicije da sam u svakoj Vladi i da sam večiti ministar", rekao je Ljajić za Blic.

Po njegovim rečima, on je jedan od retkih ministara koji samoinicijativno odlazi iz Vlade, bez da ga je neko oterao ili da ga je na to prisilila neka afera.

"Dušebrižnici su čak izbrojali i broj dana koji sam proveo u Vladi. A ja sam jedan od retkih ministara koji je izašao iz Vlade a da nije oteran, koji se odrekao ministarskog mesta bez ikakve afere, i napustio poziciju uprkos nikad boljim rezultatima koje smo ostvarili na poslednjim izborima, posebno u Sandžaku. Svi ti kritizeri svesno zaboravljaju da sam ovoj u zemlji radio najteže poslove koje su drugi izbegavali da rade, kao što su Hag, Kosovo, jug Srbije i nigde suštinski nisam napravio nijednu veliku grešku. Ispade da je glavni problem u zemlji što sam ja član skoro svih vlada od 2000. godine", rekao je Ljajić.

Iako su mu možda "dušebrižnici" brojali koliko dana je proveo u Vladi, bio je Rasim često i predmet šale zbog svog staža. Tako je satirični portal njuz.net objavio u oktobru ove godine da formiranje Vlade kasnije jer niko ne zna kako kako se ona pravi bez Rasima Ljajića. Šest godina ranije, isti portal ispaljuje naslov "Rasim Ljajić ostvario stanarsko pravo u Vladi Srbije". Svaki od ova dva naslova delovao je realno.

Sada, kada je poznato ko su novi ministri i ministarke, šale su se nastavile. Tako je neko na Fejsbuku pokrenuo "Inicijativu za povrataka Rasima Ljajića u Vladu Srbije". 

Posle 20 godina obavljanja brojnih funkcija, teško je vratiti se u svakodnevnicu ili pak na obavljanje partijskih zadataka, zbog čega za budućnost naslov "Rasim se vraća kući" ne deluje kao da dolazi sa nekog satiričnog portala.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.