Topličani se vraćaju  životu  i  poslu brže nego što je preporučeno, biće problema sa kovidom ako se ne pridržavaju saveta sturke, upozoravaju medicinari

Izvor: RTS, 18.Maj.2020, 14:33

Topličani se vraćaju životu i poslu brže nego što je preporučeno, biće problema sa kovidom ako se ne pridržavaju saveta sturke, upozoravaju medicinari

Sa smirivanjem epidemije, a nakon skoro dvomesečne pauze, u fabrikama Kompanije Leoni u Nišu, Prokuplju, Malošištu i Kraljevu, počeo je povratak radnika u proizvodne pogone. Obnova proizvodnje beleži se i u malim i srednjim preduzećima u Topličkom okrugu.
Postepeni povratak skoro deset hiljada radnika u četiri "Leonijeve" fabrike, potpuno je očekivan, ne samo zbog trenutne epidemiološke situacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već i zbog zahteva kupaca, velikih svetskih proizvođača automobila koji, nakon nastavka proizvodnje, imaju potrebu za kablovskim sistemima koji se ovde proizvode.

U "Leoniju" ističu da su preduzeli sve mere zaštite i dezinfekcije, kako na ulazu u fabriku, u proizvodnim pogonima, tako i u autobusima, koji prevoze radnike. Proizvodnju, kažu, nastavljaju sa istim brojem zaposlenih kao i pre krize, svi ugovori na određeno su produženi, a najavljuju i pojačano zapošljavanje u fabrici u Kraljevu.
Slična je situacija i u malim i srednjim preduzećima u Toplici, koja su se pre velikih sistema, zbog manjeg broja radnika, već vratila redovnim privrednim aktivnostima.
"Zapošljavamo negde oko dve stotine ljudi i gledano na period pre uvođenja vanrednog stanja, na istom smo broju, čak smo malo i povećali broj. Trenutno imamo pet konkursa, oni su zvanično objavljeni, očekujemo da će se javiti veći broj ljudi", kaže Aleksandar Milanović iz "Gama konsaltinga", Prokuplje.
U zdravstvenim ustanovama u Prokuplju trenutnu epidemiološku situaciju ocenjuju kao stabilnu, sa pojavom povremenih, sporadičnih slučajeva pacijenata pozitivnh  na virus korona. Može li pojačana privredna aktivnost i povratak nekoliko hiljada radnika na posao pogoršati trenutno stanje, pitanje je na koje ćemo veoma brzo dobiti odgovor, ističu zdravstveni radnici.
"Ako se ne budu pridržavali mera koje se preporučuju od strane Kriznog štaba, verovatno će  biti problema kada se svi ti radnici vrate na posao", kaže Snježana Arsić, direktorka Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju.
I u drugim oblastima života i rada, čak i brže od očekivanog i preporučenog, Topličani se vraćaju u normalne tokove, tamo gde su stali pre dva meseca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.