Uništavanje stanica Telekoma Srbije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Sep.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništavanje stanica Telekoma Srbije

Kosovska Mitrovica -- Najveći deo srpskih enklava na Kosovu južno od Ibra bez signala mobilnih telefona. Kosovskom pomoravlju isključeni i fiksni telefoni.

Radnici "Telekoma Kosovo" i pripadnici specijalne jedinice Rosa od jutros od 6 časova uništavaju bazne stanice fiksne i mobilne telefonije "Telekoma Srbija" u srpskim enklavama.

U "Telekomu Srbija" na Kosovu za B92 kažu da je šteta ogromna i da se uništavanje tehnike radi pod jakim policijskim obezbeđenjem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ukoliko se stvore uslovi, srpski "Telekom” bi mogao da mobilnu i fiksnu telefoniju osposobi u roku od 3 do 4 dana, izjavio je Ilija Ivanović iz Telekomovog sektora za Kosovo i Metohiju i rekao da trenutno ne mogu mnogo da urade jer kosovske vlasti prete hapšenjem.

Na vest o uništavanju baznih stanica "Telekoma Srbija" reagovali su iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

"Trenutna situacija je da je centralno Kosovo bez mobilne telefonije, fiksnu još nisu uništili. Enklava Štrpce i Brezovica su bez mobilne telefonije i imamo informacije da su krenuli da prekinu i fiksnu telefoniju”, kazao je on.

"Kosovosko pomoravlje ima jedan deo mobilne telefonije, međutim, oni su totalno uništeni sa fiksnom telefonijom, tako da su građani srpske nacionalnosti u ovom trenutku u izuzetno teškom položaju”, naveo je Ivanović.

"Imamo nekih informacija da treba i sever Kosova da isto isključe, pokušaćemo da odbranimo ono što možemo. U ovom trenutku, sever Kosova nema nikakvih problema, i fiksna i mobilna telefonija rade punim kapacitetima”, kazao je on.

Direktor Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji Ranđel Nojkić rekao je da su posle jutrošnje akcije radnika Kosovske agencije za telefoniju, bez mobilne mreže ostali Srbi u centralnom, istočnom Kosovu i na Brezovici, a većina u centralnom Kosovu bez fiksne telefonije.

"Ne remetiti život građana"

Povodom jutrošnjeg isključivanja predajnika Telekoma Srbije, Euleks je apelovao na sve strane da treba da povedu računa da se život običnih građana ne remeti.

"Sve strane treba da povedu računa da se život građana ne remeti", rekao je portarol Euleksa Hans Kristijan-Klasing.

On je naveo da akcija isključivanja predajnika nije u nadležnosti Euleksa i da ne može da je komentariše, ali da je stav Euleksa da "komercijalna pitanja ne treba politizovati".

"Jutros rano došli smo do predajnika u selu Sušica kod Gračanice i radnici Kosovske agencije za telefoniju pokazali nam nalog za isključenje predajnika i rekli nam da je o njihovoj akciji obaveštena kosovska opština Gračanica", rekao je Nojkić.

"Upozorili smo te radnike da ne isključuju fiksnu telefoniju, jer za to nemaju nalog. Te svoje primedbe smo napisali na poleđini njihovog naloga. Međutim, radnici su posle kraćeg telefonskog razgovora sa nekim u Prištini isključili sve veze na predajniku", naveo je on.

Nojkić je kazao da je sada mobilna telefonija u potpunom prekidu, dok fiksnu imaju samo stanovnici Gračanice i sela Gušterice.

On navodi da je upozorio i prisutne pripadnike Euleksa na sve što se događa, ali da su oni rekli da "nemaju ništa sa isključenjem predajnika i da je to stvar Vlade Kosova".

Radnici "Telekoma Srbije" koji su jutros bili prisutni kod predajnika u selu Gušterica rekli su da su radnici kosovske agencije razvalili katance i presekli kablove na predajniku, kao i na telefonskoj anteni na pošti u Gračanici.

"Da su nam javili mogli smo predajnike da isključimo preko prekidača, a ne da se kidaju kablovi i katanci", rekli su oni.

Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica koji je izabran na kosovskim izborima, rekao je da nije upoznat sa akcijom radnika kosovske agencije za telefoniju, niti da je o tome ranije bio obavešten.

Domovi zdravlja u selima oko Gračanice su akcijom kosovske Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT) ostali I bez signala fiksne telefonije, čime je onemogućena dosadašnja komunikacija ovdašnjih Srba sa zdravstvenim službama, a najpre sa službom hitne pomoći.

Bez signala mobilne telefonije I Pećka patrijatršija gde sledeće nedelje treba da bude ustoličen srpski patrijarh Irinej.

Kosovske vlasti su nekoliko puta i tokom ove godine onesposobljavale predajnike mobilnih operatera iz Srbije tvrdeći da nemaju licencu za rad.

Spremni da brane predajnike?

A predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da će građani srpske nacionalnosti na Kosovu braniti repetitore telefonije koje u u tom delu Kosova uklanja kosovska policija i da su o tome obavešteni nadležni u Kforu i Euleksu.

"Pokušali smo nadležnima u Kforu i Euleksu da ukažemo na moguće posledice ovakvog poteza Albanaca i očekujemo njihovu reakciju", rekao je Ristić koji je od jutros sa okupljenim građanima u blizini repetitora Kurilovo u Ibarskom Kolašinu koji pokriva signalom Zubin Potok.

"Očigledno je da su Albanci odlučni u nameri da pokušaju da i na severu Kosova uspostave svoju vlast, što stanovništvo ovde neće dozvoliti", rekao je Ristić.

Telekom: Hoće da prodaju otetu imovinu

Nasilna akcija nad opremom mobilne i fiksne telefonije "Telekoma Srbija” na Kosovu i Metohiji pokazuje "koliko je veliki problem onih koji su u Prištini poželeli da hitno prodaju takozvanu Poštu i "Telekom Kosova”, uključujući i otetu imovinu "Telekoma Srbija”, saopštio je "Telekom Srbija”.

"Telekom Srbija” ističe i da neće napustiti svoje korisnike i zaposlene na Kosovu i Metohiji, kao i da će učiniti sve da ponovo obezbedi usluge neophodne za komunikaciju, po domaćim tarifama i bez međunarodnog pozivnog broja.

"Ekspres": Pregovori o operateru za srpske enklave

Direktor ART-a Ekrem Hodža u petak je podneo zahtev policiji Kosova "za uklanjanje mobilnih srpskih operatera na Kosovu", objavio je prištinski "Ekspres”.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list je naveo da su "Vlada Kosova, kao i međunarodne kancelarije na Kosovu, počele pregovore o formiranju virtuelnog telefonskog operatera za srpske enklave".

Izvori prištinskog lista naveli su da u pregovorima učestvuju sve kosovske institucije nadležne za izdavanje dozvole.

"Pregovore intenzivno vode predstavnici vlade, ART-a, Pošte i telekomunijacija Kosova i jedne kompanije iz Srbije uz nadgledanje međunarodnih kancelarija na Kosovu", naveo je Ekspres.

Uklanjanje baznih stanica fiksne telefonije Telekoma Srbije i predajnika mobilnih operatera Srbije na Kosovu ART je počeo u aprilu. Radnike Telekoma koji su nekoliko nedelja kasnije popravljali presečene kablove kosovska policija je privela i kaznila novčano.

Hodža je drugu fazu ukljanjanja repetirora najavio u maju i pozvao predstavnike Srba da ih dobrovoljno uklone.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.