Tender za prodaju Telekoma

Izvor: RTS, 20.Okt.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za prodaju "Telekoma"

U londonskom "Fajnenšel tajmsu" i beogradskoj "Politici" objavljen tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije". Rok za prijavu zainteresovanih kupaca 26. novembar. Novac od prodaje ide na poseban račun, ne u potrošnju, kaže premijer Cvetković. Savet za borbu protiv korupcije traži da javnost ima uvid u ceo postupak.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije". Rok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za prijavu zainteresovanih kupaca je 26. novembar, navedeno je u oglasu objavljenom u listu Politika i londonskom Fajnenšel tajmsu.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da će se novac od prodaje "Telekoma" čuvati na posebnom računu i koristiti za infrastrukturne projekte i druge trajne vrednosti, a ne za tekuće troškove.

"Neće se dogoditi da prihod od prodaje Telekoma uđe na zajednički račun i koristi se za bilo šta", rekao je Cvetković.

Formalno, kako je objasnio, sav prihod od prodaje "Telekoma" biće u republičkom budžetu, ali će se koristiti za posebne programe koje će odobravati Vlada.

Prema njegovim rečima, novac, najverovatnije, neće biti upotrebljen za finansiranje radova na glavnim magistralama, jer su za te namene već obezbeđena sredstva.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinikić rekao je za magazin "Ekonomist" da će se deo para od prodaje "Telekoma" iskoristiti i za dokapitalizaciju Komercijalne banke.

Uslov za učešće na tenderu jeste da potencijalni kupac bude telekomunikaciona kompanija koja je pružala telekomunikacione usluge najmanje pet godina pre objavljivanja tendera, sa najmanje 20 miliona pretplatnika fiksne i mobilne telefonije i interneta, na kraju 2009. godine.

Neophodno je i da je vrednost kompanije bila najmanje tri milijarde evra, 30. septembra 2010. godine, kao i da je u prethodnoj poslovnoj godini imao učvršćen prihod veći od četiri milijarde evra i stabilna sredstva od najamnje pet milijardi evra.

Na tenderu mogu učestvovati i konzorcijumi koje predvodi kompanija sa najmanje 51 odsto udela u konzoricijumu, koja ispunjava tenderske uslove, navodi se u oglasu.

Potrebno je da zainteresovani kupci uplate i 10.000 evra za otkup tenderske dokumentacije, u kojoj će biti navedeni detalji o roku i načinu podnošenja ponuda za kupovinu "Telekoma Srbije".

Ministarstvo finansija će pisanim putem obavestiti zainteresovane kupce da li ispunjavaju uslove tendera, pošto privatizacioni savetnik "Siti grup" analizira zahteve, a kvalifikovani kupci će dobijati tendersku dokumentaciju od 1. novembra.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić rekla je ranije da su za "Telekom" zainteresovana četiri velika i ozbiljna kupca: "Telekom Austrije", "Oraskom", "Frans telekom" i "Dojče telekom".

Najavljeno je da će Vlada Srbije odrediti minimalnu cenu za 51 odsto akcija "Telekoma Srbije", a ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da ta cena ne bi trebalo da bude manja od 1,4 milijarde evra.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija "Telekoma", a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem "Dojče telekom" ima 30 odsto udela. Kompanija "Telekom Srbije" imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini.

Pravo na besplatne akcije "Telekoma" steklo je 4.820.414 građana i 35.752 sadašnjih i nekada zaposlenih u tom preduzeću.

Obrazložiti prodaju "Telekoma"

Savet za borbu protiv korupcije uputio je dopis premijeru Mirku Cvetkoviću, u kojem predlaže da se obustavi prodaja "Telekoma", "ako se, posle detaljne analize, utvrdi da za prodaju 'Telekoma' ne postoje valjani ekonomski razlozi, već da su preovladali politički ili neki drugi razlozi".

Ostavljanje bilo kakvih nejasnoća izaziva sumnju da se prodajom "Telekoma" nanosi velika šteta državi i građanima, a radi ostvarenja pojedinačnih, ili eventualno, partijskih interesa, navedeno je u saopštenju.

Kada se jedno ovakvo preduzeće, koje pored ostalog i ostvaruje značajne finansijske rezultate, prodaje u vreme ekonomske krize, kada se na tržištu ne može postići odgovarajuća cena, koja bi se izvesno postigla u periodu ekonomskog prosperiteta, tada donosioci ovakve odluke moraju imati jasne i nepokolebljive dokaze da je odluka opravdana, ističe se u saopštenju.

Pozivajući se na mišljenja stručne javnosti, koja, kako se navodi, ističe ozbiljne argumente protiv prodaje "Telekoma", Savet ukazuje da se time zapravo prodaje monopol nad fiksnom mrežnom infrastrukturom koja je građena decenijama i koja još dugo neće dobiti pravu konkurenciju.

Zbog svega toga, Savet predlaže Vladi da objavi odluku o prodaji "Telekoma" sa obrazloženim predlogom nadležnog ministarstva i ukazuje da dosadašnji propusti u proceduri i osnovane sumnje da je izabrani privatizacioni savetnik u sukobu interesa, ukazuju na moguću korupciju, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.