Stefanović: Krajem jula o struji, Telekomu, katastru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Krajem jula o struji, Telekomu, katastru

BEOGRAD -

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine biće najverovatnije do kraja meseca, a razgovaraće se o električnoj energiji, Telekomu, katastru, kao i o carinskim pečatima, izjavio je danas šef beogradskog tima Borislav Stefanović, posle razgovora sa evropskim posrednikom u ovom dijalogu Robertom Kuperom.

U izjavi za Tanjug nakon susreta s Kuperom, Srefanović je rekao i da očekuje i da se nada da će petorica sprskih mladića koji su uhapšeni za vreme proslave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vidovdana na Kosovu i Metohiji biti pušteni na slobodu u najskorije vreme.

"Iskoristili smo priliku da podsetimo na neprihvatljivost ponašanja vlasti u Prištini prema Srbima na Kosovu, kojima su pokušavali da oduzmu srpska dokumenta i tražili smo da se u najkraćem roku petorica mladića uhapšenih tokom proslave Vidovdana hitno oslobode" rekao je Stefanović.

Prilika da se čuju stavovi naše strane

Stefanović je podsetio da je ovo bio još jedan u nizu redovnih sastanaka s evropskim posrednikom, a u sklopu priprema za narednu rundu dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori bili produktivni i konstruktivni, kao i uvek.

"I ovog puta to je bila prilika da se čuju stavovi naše strane o pitanjima koja pokušavamo da rešimo dijalogom i", kako je naglasio Stefanović, Kuper je mogao da čuje koje su naše pozicije u odnosu na rešenja koja nas, kako je dodao, očekuju tokom sledeće runde.

"Naše pozicije su jasne, kao i ranije", dodao je Stefanović i zaključio: "Pokušaćemo, dodao je, da nađemo rešenja koja će pomoći građanima na Kosovu i Metohiji, naročito Srbima da imaju normalan i siguran život".

"Pokušaćemo da nađemo rešenja za predvidivo i sigurno okruženje tim ljudima i da pri tome ne ugrozimo naš suverenitet i naš stav o statusu Kosova, jer to je nešto što u krajnjem slučaju niko od nas nije ni tražio, niti će tražiti, a i kada bi tražili mi na tako nešto ne bismo pristali", zaključio je Stefanović.

Kuper će tokom dana razgovarati i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Kuper je juče učestvovao na sastanku Međunarodne upravljačke grupe u Prištini, na kojem je bio i specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernado Đentelini, i gde se, između ostalog, raspravljalo o dijalogu Beograda i Prištine.

Međunarodna upravljačka grupa, neformalna organizacija koju čine predstavnici SAD i zemalja EU koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova koja je zadužena za nadgledanje sprovođenja plana Martija Ahtisarija, pohvalila je juče kosovske institucije za posvećenost u dijalogu sa Beogradom kojem posreduje EU.

Ta grupa je saopštila da podstiče obe strane u dijalogu da "kao nezavisni i suvereni susedi" nastave razgovore i traže rešenja za pitanja od praktičnog značaja za stanovnike južne pokrajine.

Timovi Beograda i Prištine sastali su se početkom jula, po peti put, u Briselu kada su postignuti prvi dogovori i to o slobodi kretanja i matičnim knjigama, a načelno i o fakultetskim diplomama.

Stefanović se juče u Londonu sastao sa britanskim ministrom za Evropu Dejvidom Livingstonom.

On je nakon razgovora u Forin ofisu, izjavio da je naš tim dobio podršku Velike Britanije u pronalaženju rešenja za konkretne probleme bez prejudiciranja statusa južne pokrajine.

U izjavi Tanjugu, Stefanović je ocenio da su razgovori u Londonu s predstavnicima Forin ofisa i Livingstonom bili veoma konstruktivni.

Dogovori neće uticati na status Kosova

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper rekao je da ni sadašnji ni budući dogovori između dva tima neće imati uticaj na status Kosova.

Kuper je u intervjuu za "Blic" rekao da se razgovori između Beograda i Prištine odvijaju na osnovu toga da ni sam dijalog, ni postignuti sporazumi "ne predodređuju poziciju bilo koje strane kada je u pitanju status".

"Stoga ni sadašnji ni budući dogovori neće imati uticaj na status Kosova. Priština zadržava svoju poziciju, Beograd takođe", rekao je Kuper.

Prema njegovim rečima, uspeh razgovora Beograda i Prištine garantuje to što "obe strane imaju interes da steknu kredibilitet u Evropi, u regionu i u međusobnim odnosima".

Kuper smatra i da postignuti dogovori nisu savršeni ali da "jesu korak napred", i izrazio očekivanje da će Beograd i Priština ubuduće lakše dolaziti do dogovora jer je "led probijen".

Ističući da svaka strana u razgovorima ima specifične sfere interesovanja, Kuper je naveo da je Beograd vrlo zainteresovan za religijsko i kulturno nasleđe, dok Prištinu najviše interesuje "carinski pečat jer ništa ne može da izvozi u Srbiju ili preko nje".

Kako je istakao, primenu svakog dogovora između Beograda i Prištine na terenu nadgledaće tripartitna grupa, kojom će predsedavati EU, a svi problemi koji se pojave u praksi biti rešavani ponovnim razgovorima.

"Insistiraću na tome da se oko svega postigne dogovor između Beograda i Prištine. Primenu svakog sporazuma nadgledaće tripartitna grupa, kojom će predsedavati EU", kazao je Kuper.

Beograd i Priština da upoznaju javnost o sadržini sporazuma

Priština i Beograd treba da obaveste svoje javnosti o sadržini dogovora koje su postigli do sada, u okviru dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, izjavio je Kuper u intervjuu za prištinski dnevnik Zeri od srede.

"Nakon susreta u Briselu ja sam preneo medijima detalje sporazuma. Ipak, odgovornost obeju strana je da informišu svoje javnosti o sadržini i implikacijama sporazuma", rekao je posrednik EU u dijalogu između Prištine i Beograda.

Komentarišući tvrdnje koje dolaze iz Beograda ili Prištine da je u dosadašnjem toku dijaloga jedna ili druga strana bila pobednik, Kuper je rekao da dijalog nije takmičenje.

"Ovde nije pitanje pobede ili poraza. Obe strane će biti dobitnici. Ako želite da pronađete gubitnike, onda to mogu biti samo kriminalci", ocenio je Kuper.

On je dodao da je nakon postizanja tri sporazuma sada otpočeo rad na njihovoj konkretizaciji.

"Grupa za implementaciju sporazuma o slobodi kretanja se već jednom sastala do sada i mi smo zabeležili progres u pitanjima koja nisu bila rešena, zato što je bilo nemoguće predvideti svaki detalj u sporazumu", naveo je Kuper.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Naredna runda dijaloga krajem jula

Izvor: Blic, 13.Jul.2011

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine biće najverovatnije do kraja meseca, a razgovaraće se o električnoj energiji, telekomu, katastru, kao i o carinskim pečatima, izjavio je šef beogradskog tima Borislav Stefanović, posle razgovora sa evropskim posrednikom u ovom dijalogu Robertom Kuperom...U...

Nastavak na Blic...

S Kuperom o temama za sledeću rundu

Izvor: Beta, 13.Jul.2011

BEOGRAD, 13. jula 2011. (Beta) - Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u sredu da je s posrednikom Evropske unije Robertom Kuperom razgovarao u Beogradu o temama koje bi trebalo rešiti u sledećoj rundi pregovora - a to su pitanja diploma, katastra, struje...

Nastavak na Beta...

Nova runda dijaloga krajem jula

Izvor: Mondo, 13.Jul.2011

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine biće najverovatnije do kraja meseca, a razgovaraće se o električnoj energiji, telekomunikaciji, katastru, kao i o carinskim pečatima.

Nastavak na Mondo...

Euleks: Oslobodjeni uhapšeni Srbi na Gazimestanu

Izvor: S media, 13.Jul.2011

Srbi koji su pre više od dve nedelje uhapšeni posle posete Gazimestanu su pušteni. Oni su oslobodjeni zbog nedostatka dokaza. ..Pretpretresni tužilac Euleksa odlučio je da zbog nedostatka dokaza prekine istragu i oslobodi petoricu srpskih mladića koje je kosovska policija 28. juna uhapsila na...

Nastavak na S media...

Pokušaćemo da rešimo problem diploma i katastra

Izvor: Politika, 14.Jul.2011, 00:58

U Prištini imaju problem zato što dogovori ugrožavaju ne toliko njihovu poziciju, koliko očekivanja koja su stvorili u javnosti..Posle jučerašnjeg sastanka sa posrednikom EU Robertom Kuperom u Beogradu, šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže za „Politiku” da su razgovarali o temama...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.