Đelić: Država ne sme da proda Telekom Srbije zbog budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Država ne sme da proda "Telekom Srbije" zbog budžeta

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da država ne sme prodati javno preduzeće "Telekom Srbija" da bi se obezbedili budžetski prihodi.

Državi je bolje da se zaduži nego da proda 'Telekom", rekao je Đelić na "okruglom stolu" o perspektivi javnih preduzeća u Srbiji održanom u hotelu "Hajat", na kojem je ukazao na važnost javnih preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u borbi protiv ekonomske krize.

Govoreći o privatizaciji javnog sektora, Đelić je rekao da je država spremna da privatizuje "Jat Ervejz", da je opredeljenje da se ide na tendersku privatizaciju "Galenike", dok EPS treba da ostane u državnom vlasništvu i može da ima strateške partnere.

Državni potencijal

On je istakao da su javna preduzeća veliki potencijal države koji je nedovoljno iskorišćen i da država mora ojačati i profesionalizovati nadzor nad njima.

Javna preduzeća moraju biti važan deo borbe protiv ekonomske krize, jedan od glavnih motora privrede i moraju odigrati ključnu ulogu u sprovođenju mera vlade za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, sa svakim javnim preduzećem treba potpisati trogodišnji sporazum da bi se tačno utvrdilo koliko dividendi država očekuje od tih preduzeća.

Potpredsednik vlade je podsetio da 45 procenata stalne imovine čine javna preduzeća, sa 15,6 odsto zaposlenih i ostvaruju 16,6 odsto ukupnih prihoda.

Od 2001. više od dve milijarde evra donacija obezbeđeno je za javna preduzeća i više od tri milijarde za kredite, od čega je pola milijarde ostalo da se povuče.

Transformacija

On je ukazao da su javna preduzeća dobar deo naše reforme i evropskih integracija, ali da se još mnogo toga mora učiniti u procesu njihove transformacije i restruktuiranja.

Praksa u bivšim tranzicionim zemljama pokazuju da su zahvaljujući aktivnoj politici države neka javna preduzeća postala regionalni i evropski lideri, kao što je češki "ČEZ" i mađarski "MOL", rekao je Đelić.

On je dodao da pored 17 velikih javnih preduzeća u Srbiji ima 485 lokalnih javnih komunalnih preduzeća, koja imaju znatan potencijal i da im treba posvetiti veću pažnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.