Potonula jahta koju su proslavili Lejdi Di i njen ljubavnik FOTO

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 13:15

Potonula jahta koju su proslavili Lejdi Di i njen ljubavnik FOTO

Jahta na kojoj je princeza Dajana provela poslednje leto u životu potonula je kod Francuske rivijere.

Luksuzno plovilo pod nazivom "Cujo” koje je nekada pripadalo Dodiju al-Fajedu, egipatskom producentu i sinu milijardera Mohameda al-Fajeda, sa kojim je Dajana bila u vezi, udarilo je u nepoznati objekat 35 kilometara od Bolje-sur-Mer u Sredozemno more.

Sedmoro ljudi koji su bili na brodu, piše Tajms, spaseno je i na sreću svi su nepovređeni. Jahta je potonula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i završila na dubini od najmanje 2.430 metara uprkos pokušajima da se potonuće izbegne. Na čelu je bio poslednji vlasnik jahte, Italijan koji je pokušao, ali nije uspeo da ispumpa vodu, prenose francuski mediji. Drugi pokušaj spasavanja broda bio je tegljač koji je upućen na lice mesta, ali je i ta akcija bila neuspešna. Prema dostupnim informacijama, potonuo je sa 7.000 litara goriva u rezervoarima, ali Figaro navodi da postoji mali rizik od značajnijeg zagađenja.

"Cujo” je dospeo na naslovne strane u leto 1997. godine kada je Dajana fotografisana na brodu u društvu Al-Fajeda. Nekoliko nedelja kasnije poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Parizu kada je njihov automobil sa vozačem udario u stub u tunelu Alma bežeći od paparaca. Tog leta Dajanu su fotografi 'uhvatili' i na Sokaru, jahti koja je tada bila u vlasništvu Al-Fajedovog oca Mohameda.

"Cujo" ima dugu i glamuroznu istoriju. Izgrađen je u Italiji 1972. za Džona fon Nojmana, biznismena koji se obogatio prodajom poršea i folksvagena u SAD. Fon Nojman je rekao italijanskom brodogradilištu Baglietto da želi najbržu jahtu na svetu, a graditelji su mu izašli u susret, opremivši čamac sa dva motora od 18 cilindara koji su joj omogućili maksimalnu brzinu od 40 čvorova. Fon Nojman ga je čuvao nekoliko godina pre nego što ga je prodao sinu Adnana Kašogija, trgovca oružjem za koga se osamdesetih govorilo da je najbogatiji čovek na svetu. On ga je zauzvrat prodao Al-Faiedu, svom rođaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jahta na kojoj je princeza Dajana provela poslednje leto POTONULA U SREDOZEMLJU: Na njoj je provodila vreme sa Dodijem Al-Fajedom (FOTO)

Izvor: Blic, 04.Avg.2023, 04:09

Jahta na kojoj je Dajana, princeza od Velsa, provela deo svog poslednjeg leta, potonula je u Sredozemlju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.