ZAUZETA REZIDENCIJA GBAGOA

Izvor: Kurir, 05.Apr.2011, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAUZETA REZIDENCIJA GBAGOA

ABIDŽAN - Snage lojalne međunarodno priznatom lideru Obale Slonovače Alasanu Uatari zauzele su sinoć u najvećem gradu te zemlje Abidžanu, rezidenciju Lorena Gbagboa koji odbija da preda vlast - izgubljenu na predsedničkim izborima u novembru.

Predstavnik Uatarijeve vlade Patrik Aći u izjavi Rojtersu nije mogao da potvrdi da li se u trenutku zauzeća palate u noj nalazio Gbagbo.

Gbagbo, uprkos porazu na predsedničkim izborima u novembru, odbija da preda >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vlast, a Uatara je u ponedeljak, posle četvoromesečnih diplomatskih inicijativa koje nisu dale rezultata, proglasio da su iscrpljena sva mirna rešenja i pokrenuo ofanzivu protiv Gbagboovih snaga.

Prema podacima katoličkog dobrotvornog društva "Karitas", najmanje 1.000 ljudi ubijeno je ili nestalo u nasilju u gradu Duekue, na zapadu Obale Slonovače, u kojem su posle žestokih sukoba pronađene masovne grobnice.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je ranije da je u sukobima u gradu Duekue poginulo 800 ljudi.

Gbagbo pregovara o predaji

Loran Gbagbo, nepokorni bivši predsednik Obale Slonovače, pregovara o predaji, tvrdi ambasador te zemlje u Parizu kojeg je imenovao međunarodno priznati pobednik predsedničkih izbora Alasane Uatara. Ambasador Ali Kulibali (Coulibaly), u izjavi za radio Frans info, nije pružio više detalja o navodnim pregovorima, niti je rekao gde je dobio tu informaciju.

UN i Francuska spremne za napad na predsedničku palatu

Snage UN i Francuske spremne su da napadnu predsedničku palatu u Abidžanu, posle pokretanja sveobuhvatnog napada na rezidenciju Gbagboa, republikansku gardu, dve velike vojne kasarne i državnu televiziju u prestonici.

Pristalice bivšeg predsednika Obale Slonovače Lorana Gbagbo i dalje kontroliše predsedničku palatu u Abidžanui vojnu bazu u Agbanui pored napada francuskih vojnika i pripadnika misije UN. Loran Gbagbo je "iznenađen što je Francuska direktno napala Obalu Slonovače", iako on "nikada nije u potpunosti odbacio dijalog", između ostalog i u okviru Afričke unije. U "bombardovanju" UN i Francuske na vojne mete u Abidžanu stradalo je puno ljudi, rekao je portparol, objasnivši da sa vojnim licima u bazama žive i članovi njihovih porodica.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.