Vulin: RIK treba da glasa po zakonu, a ne po nalogu partija

Izvor: RTS, 16.Apr.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: RIK treba da glasa po zakonu, a ne po nalogu partija

Članovi Republičke izborne komisije mogu da glasaju o proglašenju konačnih rezultata predsedničkih izbora samo na osnovu zakona i izražene volje birača, a ne po partijskom nalogu, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.
Naveo je da je dva miliona građana glasalo da predsednik Srbije bude Aleksandar Vučić i da to ne može da se promeni.
Svako ko u RIK-u, navodi ministar, bude glasao na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partijskog naloga, a ne na osnovu rezultata koje su odredili građani Srbije na izborima, taj je pogrešio i što je član RIK-a i taj bi sutra Srbijom vladao po partijskom nalogu, a ne po zakonu.
Vulin je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da članovi RIK-a mogu da glasaju samo na osnovu zakona i izbornih rezultata koje su dobili sa terena i na osnovu potpisanih zapisnika sa biračkih mesta, a ne po partijskom nalogu.
"Tako bi oni vladali zemljom – po partijskom nalogu. Partije treba da narede članu RIK-a da glasa ne po zakonu, na šta se obavezao, i ne po izbornim rezultatima, već po stavu partije. Pa šta će nam onda RIK? Onda neka se partije dogovore, sastanu pa kako koga nadglasaju", kaže Vulin.
Građani Srbije su, ističe, jasno glasali i dva miliona glasova dali su predsedniku Vučiću i to ne može da se promeni.
"Isto važi i za proteste, dok su mirni možemo da ih prihvatimo. Nadamo se da će jednog dana imati nekakvu svrhu i smisao, ali dok to ne bude, opet ćemo ih tolerisati dok ne bude nasilja", rekao je Vulin.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.