Vukadinović: Kandidat vlasti favorit, Jeremić najjači u opoziciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2017, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukadinović: Kandidat vlasti favorit, Jeremić najjači u opoziciji

Pobeda na predsedničkim izborima nikome nije zagarantovana iako istraživanja pokazuju da je će kandidat vladajuće koalicije biti favorit. To se odnosi i na Tomislava Nikolića, a naročito na Aleksandra Vučića. Na isti način istraživanja pokazuju da je među opozicionim kandidatima ubedljivo najjači Vuk Jeremić, kaže Đorđe Vukadinović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << urednik Nove srpske političke misli i narodni poslanik.

Gostujući u emisiji Pravi ugao Vukadinović je rekao da Tomislav Nikolić ne stoji onoliko loše koliko se o tome pričalo i u delu vlasti naklonjenih medija. Ako se kandiduje na izborima biće favorit, kaže Vukadinović. On međutim dodaje da Nikolićev rejting u velikoj meri zavisi od toga u kojoj meri će ga podržati Aleksandar Vučić.

Nikolić bi, pokazuje istraživanje Nove srpske političke misli, pobedio i Sašu Jankovića i Vojislava Šešelja i Vuka Jeremića u drugom krugu izbora, pri čemu bi razlika između njega i Jeremića bila najmanja.

"Pre tri meseca situacija je bila obrnuta, Jeremić je bio u prednosti ali je urodila plodom negativna kampanja koja je protiv nekadašnjeg šefa diplomatije vođena u medijima. Od Tomislava Nikolića jači kandidat je Aleksandar Vučić koji ima šanse za pobedu u prvom krugu ali „se onda postavlja pitanje šta je sa parlamentarnim izborima. Mislim da je to sada dilema koju rešava Vučić. Čini mi se da je on prvo poželeo te izbore ali mislim da mu to ne savetuju partneri u svetu a ni socijalisti nisu baš za nju", dodaje Vukadinović.

Sagovornik Pravog ugla ne slaže se sa ocenom da je dobro što opozicija daje više kandidata jer se time, navodno, pokriva ceo spektar onih koji ne bi glasali za vladajuće stranke. Takvoj logici, smatra, protivi se iskustvo iz 2000.godine kada je na predsedničkim izborima pobedio kandidat ujedinjene opozicije.

Vukadinović ne isključuje mogućnost da se opozicija ipak nađe u jednoj ili dve kolone, ukoliko budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori. Na primedbu da dosadašnja saradnja ne ukazuje na takvu mogućnost Vukadinović kaže da bi na takav korak mogla da je natera „potreba za preživljavanjem".

Što se kandidata opozicije na predsedničkim izborima tiče Vukadinović kaže da sve ankete pokazuju da je najjači među njima Vuk Jeremić. On ne veruje da će današnja zvanična objava Saše Jankovića da ulazi u trku za predsednika značajnije promeniti odnos snaga među opozicionim kandidatima jer javnost Jankovića još od decembra doživljava kao kandidata i tako se o njemu izjašnjava. „Janković je bio dobar zaštitnik građana a sada je kandidat jednog liberalnog, građanskog dela društvenog spektra ili se bar tako doživljava".

Vukadinović negira da je novoosnovani poslanički klub u skupštini Srbije grupa koja podržava Vuka Jeremića iako je, kako kaže, tako predstavljeno u „režimskim medijima".

"Savez za spas Srbije" je osnovan kako bi se poslanici izborili za veću minutažu u raspravi u parlamentu i osigurali sebi veću vidljivost i efikasnost. Klub čine Vukadinović, Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović i dva člana Nove Srbije – Miroslav Markićević i Goran Pekarski. Na kritike političkih protivnika da novi klub čine ljudi različitih političkih opredeljenja, Vukadinović kaže da se i u vladajućoj koaliciji nalaze predstavnici različitih političkih opcija – Drašković, Ljajić, Nenad Popović... „Ako postoji negde neki gemišt svega i svačega on postoji najpre u vladajućoj koaliciji".

Ne sporeći da su se Rašković Ivić i Vukomanović otvoreno izjasnile za Vuka Jeremića, Vukadinović kaže da to nisu učinili ostali članovi poslanici a da će sam o podršci nekom od kandidata odlučiti kada bude čuo njihove programe.

"Važno je da to bude kandidat koji garantuje neku društvenu normalnost i stabilnost institucija jer je društvo u stanju opšte nenormalnosti, ako pogledate skupštinu, medije... To je sistem gotovo organizovanog ludila i to ne može dobro da se završi". Od predsednika očekuje da ima sluha za nacionalne teme, uključujući Kosovo, protiv čije se nezavisnosti i danas izjašnjava 70 odsto građana Srbije koje obuhvataju istraživanja Nove srpske političke misli.

Na pitanje da li će Kosovo biti tema predstojeće kampanje Vukadinović kaže da ne veruje da će vlast na tome insistirati zbog ustupaka koje je pravila u Briselskom dijalogu. „Ova vlast je vlast zato što je prihvatila da sve potpiše 2012. godine", kaže Vukadinović i dodaje da to objašnjava osetljivost na kritiku koja dolazi od Srba sa Kosova i patriotskog dela javnosti. Ovo će biti kampanja da se stvari „zašuškaju" da ih javnost ne vidi. Tome je, smatra, služila akcija sa vozom koji je poslat iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici a onda vraćen iz Raške, da se prikrije činjenica da je počeo da funkcioniše samostalni pozivni broj za Kosovo.

Vukadinoć smatra da budući predsednik Srbije mora da pokaže umereni skepticizam prema EU i da podrži institucionalizaciju opredeljenja da Srbija neće u Nato.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.