Svi čekaju mandatara

Izvor: BKTV News, 22.Jun.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi čekaju mandatara

Srbija je trenutno u potrazi za ljudima u čije će ruke da stavi svoju budućnost. I nije isključeno da sutra na Andrićevom vencu se pojave upravo oni koji jesu dobili odredjeno poverenje naroda, što im niko ne spori, ali uz ocenu – jedva dovoljan. Dodje mu nekako kao i mala matura, koja je ovih dana bila briga „osmaka“. Ali, samo da ne naprave nestašluku, da nemaju „bubicu“ u uvu ili da policija ne ustanovi da je ipak bila „kupovina testova iz matematike“. Ostala znanja i umeća >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se nisu izimala u obzir da se mala matura položi. Dakle, polagala se da je svi polože! Nema ponovljača- čudno ali istinito.
Liči to i na sadašnje prikupljanje skupštinske većine. Ali, šta da se radi - to je narodna volja i ona će se poštovati.
Zato, posle nepsorednog susreta Tadića i Dinkića, ali i dogovora izmedju Dačića i Dinkića, ne bi trebalo isključiti mogućnost da se sutra u fotelji premijera nadje čovek koji je od 2004. godine bio šef država, izgubio na  predsedničkim izborima, ali je spreman da sada i neposredno vodi Srbiju putem kojim ju je samo usmeravao snagom predsedničkog autoriteta. Bilo bi to, naravno, nedovoljno da nije bio  i lidera stranke koja je vladala Vladom!
Mnogi su skloni da se priklone tvrdnjama da je samo Jovanović bio prepreka da se Dačić odrekne mogućnosti premijerskog mesta i ostane ministar policije. Posle onog što je rekla dosadašnja predsednica Skupštine u jednom intervjuu, izgleda da je nadjeno i rešenje za čoveka koji nije po volji lidera SPS. Nije isključeno da se Čedomir Jovanović nadje u fotelji predsednika Skupštine.
Ako su to obrisu buduće vlasti i skupštinske većine, onda su svi na svoj način izigrali svoja biračka tela i zapravo odigrali partiju šaha u kojoj se odlučivala smo o rasporedu fotelja, a ne i o istinskim i suštinskim promenama u Srbiji.
Možda su „regioni“ na najvećem iskušenju. Posle razgovora Tadić – Dinkić, nije isključeno da se „odbegli“ potpredsednik ranije vlade vrati u svoj kabinet. A to može da znači i da URS ima šansu da ostvari svoja izborna obećanja! Taj plan je svojevrsna „tempirna bomba“, jer ako se stvari istrgnu iz ruku, mogu da se pretvore i u „vladinu podršku“ federalizaciji Srbije?!
Četvrti čovek iz buketa ranijih lidera, Čedomir Jovanović, ma gde se nalazio u Vladi ili kao predsednik Skupštine, predstavlja izazov za sve stranke, njihove lidera, ali i biračko telo Srbije. On sa svojim procentom osvojenih glasova nije dobio većinu za politiku u kojoj bi žrtvovao Kosovo.
I tako, Srbija je  i dalje ostala zemlja čuda i iznenadjenja. Jedini koji je omanuo, ali baš do kraja, zapravo je Ivica Dačić. On je u noći objavljivanja rezultata prvog kruga šokirao Srbiju rečima: „Ne znamo ko će biti predsednik, ali znamo ko će biti premijer“!
E, ispalo je da ni to nismo znali. Mada u Srbiji ništa nije isključeno dok Vlada ne položi zakletvu. Jer, malo ko je tada verovao da Dačić tipuje Tadića kao premijera, a ne kao predsednika države.
Dakle, posle razgovora Tadić – Dinkić, i ako procuri samo da su se Dačić i Jovanović čuli makar telefonom, bilo da je reč o Vladi ili skupštinskoj fotelji, onda će mnogi staviti sve pare na četvorosed: Tadić, Dačić, Dinkić i Jovanović.
Srbija bi, uz druga iznenadjenja i čuda, tada zaokružila zbirku neočekivanih i nestvarnih poteza na političkoj šahovskoj tabli, time što bi se medju najuticajnim ljudima izvršne ili zakonodavne vlasti, našao i čovek koji se suprotno Ustavu miri sa izgubljenim Kosovom i dobru stvar u Dejtonskom sporazumu – Republiku Srpsku -  naziva „genocidnom tvorevinom“.
Neka nam je sa srećom!
Mirko Stamenković
Tweet
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.