SVE TAJNE KREMLJA: Jeljcinov PRVI ČOVEK otkriva zašto je Putin izabran za VOĐU RUSIJE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE TAJNE KREMLJA: Jeljcinov PRVI ČOVEK otkriva zašto je Putin izabran za VOĐU RUSIJE (FOTO)

Jumašev je objasnio da je Jeljcin podneo ostavku pola godine pre redovnih predsedničkih izbora.

Bivši ruski predsednik Boris Jeljcin video je u Vladimiru Putinu čoveka koji će nastaviti njegove liberalne reforme, rekao je bivši rukovodilac administracije Kremlja Valentin Jumašev.

- Za Jeljcina je bilo važno to što je Putin iz druge generacije, jer se zemlja nije smela ostaviti onima koji su upravljali tokom Sovjetskog Saveza - rekao je Jumašev tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << javnog intervjua u Jekaterinburgu.

Valentin Jumašev, inače oženjen Jeljcinovom kćerkom Tatjanom, istakao je da je Jeljcinu bio važan karakter naslednika i da je u Putinu video čoveka koji je utemeljen i koji će moći da donosi ispravne odluke, kao i da nastavi liberalne reforme.

The story of Valentin Yumashev, the Kremlin aide who never went away, reveals that the Putin regime still remains very much the creature of the Yeltsin Kremlin of the 1990s, explains @GlebPavlovsky: https://t.co/3TMwy93g4W pic.twitter.com/C2y5BpKzZe

— Carnegie Russia (@CarnegieRussia) July 2, 2018

Jumašev je objasnio da je Jeljcin podneo ostavku pola godine pre redovnih predsedničkih izbora, da bi "Putinu dao foru protiv Primakova i Luškova, da bi imao mogućnost da sa većom garancijom pobedi na izborima".

On je, takođe, ispričao kako su Boris Jeljcin i Vladimir Putin snimali novogodišnje obraćanje za 2000. godinu, i to 31. decembra.

Prema njegovim rečima, Jeljcin je tradicionalno snimio obraćanje Rusima nekoliko dana uoči Nove godine, ali je na kraju snimanja ustao i rekao snimateljima da je snimanje bilo loše i da je potrebno ponoviti ga 31. decembra.

- Svi dolaze 31. decembra u sedam časova ujutru. U tom momentu samo četiri čoveka znaju šta će se dogoditi: Vološin - šef predsedničke administracije, budući predsednik države Putin, Tatjana Borisovna, Jeljcinova kćerka, i ja - ispričao je Jumašev.

On je dodao da je snimateljska grupa koja je snimala Jeljcinovo obraćanje bila zaključana u sobi dok šef države nije objavio da podnosi ostavku i dok kasetu sa snimkom Jumašev, zajedno sa Konstantinom Ernstom, nije odvezao u "Ostankino".

- Imali smo veoma žestok tajming tog dana. Putin je snimio obraćanje, ako se ne varam, 14 ili 15 časova nakon svog sastanka sa bezbednjacima, a zatim je ono objavljeno - rekao je Jumašev.

Valentin Jumašev je rukovodio administracijom prvog predsednika u periodu od 11. marta 1997. do 7. decembra 1998. godine.

Jeljcin je na čelo Rusije došao 1991. godine. Pet godina kasnije ponovo je izabran za drugi mandat, a ostavku je podneo 31. decembra 1999. godine.

Vršilac dužnosti šefa države postao je premijer Vladimir Putin, a 26. marta 2000. godine Putin je pobedio na predsedničkim izborima u prvom krugu, sa 52,94 odsto glasova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RT: Putin je 1998. mogao biti „otpušten“ sa najvišeg špijunskog posla koji ga je odveo do mesta predsednika

Izvor: Vostok.rs, 23.Nov.2019

Vladimiru Putinu je mogla da propadne karijera nekoliko meseci pre nego što je postao ruski predsednik, tvrdi bivši zvaničnik Kremlja. Kaže da je uticajni premijer učinio dva pokušaja da otpusti Putina s njegovog najvišeg posla u Saveznoj službi bezbednosti. Putin je bio na čelu FSB-a između...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.