Rusija će priznati rezultate izbora u Ukrajini

Izvor: Vesti-online.com, 23.Maj.2014, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će priznati rezultate izbora u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija priznati rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini, koji će biti održani u nedelju, 25. maja.

Poštovaće volju ukrajinskog naroda: Vladimir Putin

 

On je istakao da njegova zemlja želi da se mir i red vrate u Ukrajinu.

 

Ruski predsednik je kazao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Moskva spremna da sarađuje sa novim rukovodstvom Ukrajine. Istovremeno, on je izrazio nadu da će novi ukrajinski lider okončati vojne akcije na istoku Ukrajine.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ruskog predsednika Vladimira Putina da uvaži ocenu koju će dati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za nedeljne predsedničke izbore u Ukrajini.

 

- Očekujem od Rusije da poštuje procenu OEBS-a, koja je bez sumnje objektivna" o tome da li su izbori protekli regularno, rekla je Merkel u intervjuu za Zarbriker Cajtung.

 

Istovremeno, ukrajinski prelazni predsednik Oleksandr Turčinov pozvao je danas u Kijevu sve birače da izađu na izbore za predsednika, kako bi "zacementirali osnove nacije".

 

Porošenko favorit

Prema istraživanjima javnog mnjenja, proizvođač čokolade Petro Porošenko vodi u trci za novog predsednika, ali najverovatnije neće imati apsolutnu većinu, neophodnu za pobedu u prvom krugu.

Njegov najveći rival je Julija Timošenko, bivše premijerka.

Ukoliko niko ne pobedi u prvom krugu, drugi krug biće održan 15. juna, u kojem većina anketa predviđa pobedu Porošenku.

 

- Danas gradimo novu evropsku državu, čije temelje su položili milioni Ukrajinaca koji su dokazali da su sposobni da brane svoj izbor i zemlju. Nikada nikome nećemo dozvoliti da nam otme slobodu i nezavisnost, da pretvori našu Ukrajinu u deo postsovjetskog carstva - rekao je Turčinov.

 

Kako navodi agencija AP, vlasti u Kijevu se nadaju da će novi predsednik ujediniti podeljenu naciju, u kojoj je zapad okrenut Evropi, a istok ima snažne tradicionalne veze sa Rusijom.

 

Međutim, Kijev je sada priznao da će biti nemoguće održati izbore u nekim oblastima na istoku, posebno u Donjecku i Lugansku, gde su proruski demonstranti proglasili nezavisnost i obećali da će onemogućiti izbore.

 

Izborni radnici i aktivisti na istoku naveli su da su im naoružani ljudi pretili i zaplenili izborne materijale.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada: Dvadeset poginulih u sukobu na istoku Ukrajine

Izvor: Press, 23.Maj.2014

Kako je navelo ministarstvo, do okršaja je došlo u četvrtak, kada je oko 500 "pobunjenika" napalo konvoj sa ukrajinskim vojnicima, u blizini sela Rubižnje, preneo je AP...Ministarstvo je saopštilo da je jedan vojnik ranije danas poginuo u odvojenom okršaju u blizini iste oblasti...Predsednik Rusije...

Nastavak na Press...

Čurkin: Posle izbora u Ukrajini mogu se očekivati ozbiljni sukobi unutar kijevske elite

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2014, 13:00

24.05.2014. -..Stalni predstvnik RF pri UN Vitalij Čurkin odgovarao je na pitanja gledalaca televizijskog kanala Bi-bi-si u direktonom prenosu. On je naglasio da Rusija nastavlja saradnju sa kijevskim vlastima po pitanju gasa i naglasio da se posle izbora 25. maja može očekivati raskol u ukrajinskoj...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.