Izvor: Southeast European Times, 11.Dec.2009, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski Ustavni sud naložio ponovno brojanje glasova iz drugog kruga predsedničkih izbora

11/12/2009

BUKUREŠT, Rumunija -- Ustavni sud je u petak (11. decembra) odložio konačno saopštavanje rezultata drugog kruga predsedničkih izbora održanog u nedelju, naloživši da Centralni izborni biro ponovo izbroji nevažeće glasačke listiće. Sud je saopštio u četvrtak da preispituje rezultate drugog kruga. Sadašnji predsednik Trajan Basesku odneo je tesnu pobedu sa 50,33 odsto glasova, istisnuvši >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << protivkandidata Mirču Džoanu koji je dobio 49,66 procenta. Džoanina Socijaldemokratska partija (PSD) zatražila je od suda da poništi rezultate tvrdeći da je niz nepravilnosti uticao na ishod.

U četvrtak, parlamentarni odbor ispitivao je Marsela Oprisa, šefa jedne od rumunskih tajnih službi, oko navodne povezanosti njegove agencije sa izbornom prevarom. Opozicioni PSD tvrdi da je Baseskuova Liberalno demokratska partija (PDL) imala pristup izbornim podacima preko softvera koji je dao Opris, što on poriče. Njegova agencija nadzire sve telekomunikacione mreže za predsednika, vladu, parlament i najviše pravosudne zvaničnike.

U međuvremenu, lider PSD Džoana prihvatio je Krina Antoneskua iz Nacionalno liberalne stranke (PNL) kao mogućeg kandidata za premijera. Članovi PNL-a pozivali su Antoneskua da kontaktira PDL oko formiranja nove vlade. To je primoralo Antoneskua da ublaži svoj stav oko potencijalne vlade PDL i PNL, što je on prethodno odbijao. (Realitatea - 11/12/09; Kotidianul, Gandul, Ziua, Evenimentul Zilei, AP, Devet sati - 10/12/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.