Reporteri bez granica izabranim vlastima Srbije uputili preporuke za zaštitu medijskih sloboda

Izvor: VOA, 11.Apr.2022, 20:00

Reporteri bez granica izabranim vlastima Srbije uputili preporuke za zaštitu medijskih sloboda

Reporteri bez granica (RSF), nevladina organizacija usredsređena na zaštitu medijskih sloboda i novinara, zatražila je od izabranih predstavnika na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji da, kako je ukazano, snažno podrže pravo na informisanje. Na godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije, osnivača i vlasnika “Dnevnog telegrafa”, ta organizacija traži proaktivnu politiku u korist medijskih sloboda, uspostavljanje pravnog sistema koji štiti novinare i pravnog i regulatornog okvira koji garantuje nezavisnost medija. “U danu u kom obeležavamo 23 godine od ubistva istraživačkog novinara Slavka Ćuruvije – počinioci još nisu osuđeni. Četvorici optuženih, od kojih je jedan u bekstvu, uskoro će se suditi u apelacionom postupku. Simbol nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima u Srbiji, slučaj Slavka Ćuruvije, oličava pretnje sa kojima se njegove kolege i dalje suočavaju – koje su prethodile njegovom ubistvu: optužbe da su neprijatelji države, klevetničke kampanje, prismotre i napadi. Kao i 1999, nezavisni mediji primorani su da se takmiče sa medijima koji šire propaganda – poslednji slučaj je rat u Ukrajini”, navode Reporteri bez granica. U tekstu je ukazano da bi predsednički i izbori za predstavnike u parlamentu mogli da budu prilika da se udahne novi život u odbranu pouzdanog i kvalitetnog novinarstva. “Dok rezultati izbora nisu zvanično potvrđeni – RSF upućuje deset konkretnih predloga u političkom, pravnom i regulatornom smislu, pripremljenih u saradnji sa ekspertima iz Srbije, za javnu raspravu - koje bi primenili budući predsednik i članovi parlamenta”, ukazano je u objavi RSF-a. „Rat u Ukrajini podsetio je i Srbiju i ostatak Evrope na vitalni značaj pouzdanih vesti i informacija za našu bezbednost. Kada je reč o ubistvu Slavka Ćuruvije, to predstavlja sećanje na pretnje i nekažnjivost sa kojima se suočavaju oni koji su preuzeli baklju njegovog novinarskog profesionalizma i nezavisnosti”, istakao je Pavol Salaj – šef odseka RSF-a zaduženog za Evropsku uniju i Balkan. Ukazao je da od izabranih zvaničnika Srbije traže da odgovore na, kako ga je označio, istorijski izazov. “Ako političari usvoje naše preporuke – oznažiće izglede za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, ali i da se evropski projekat odupre globalnim pretnjama”, tvrdi Salaj. Reporteri bez granica podsetili su da se Srbija, prema njihovom Svetskom indeksu slobode medija, godišnjem izveštaju za 2021. nalazi na 93. mestu od ukupno 180 zemalja. Poslednjih godina Srbija nazaduje u oblasti ljudskih prava i sloboda i u medijskoj sferi. Prema izveštaju nevladinog Fridom hausa – Srbija je zadržala status delimično slobodne zemlje.  
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RSF: Izabrani predstavnici na predsedničkim i parlamentarnim izborima da podrže pravo na informisanje

Izvor: Danas, 11.Apr.2022

Reporteri bez granica (RSF), nevladina organizacija usredsređena na zaštitu medijskih sloboda i novinara, zatražila je od izabranih predstavnika na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji da snažno podrže pravo na informisanje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.