Predsednički izbori u Kirgiziji, pogođenoj političkom krizom, raspisani za januar

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Okt.2020, 19:38

Predsednički izbori u Kirgiziji, pogođenoj političkom krizom, raspisani za januar

Vlasti Kirgizije su za 10. januar raspisale vanredne izbore na kojima će se birati novi predsednik umesto Soronbaja Ženbekova koji je 15. oktobra podneo ostavku pod pritiskom masovnih antivladinih demonstracija.

Protesti su počeli posle spornih parlamentarnih izbora 4. oktobra, na kojima su pobedile provladine stranke. Opozicija je te rezultate odbacila kao nameštene.

Pod pritiskom masovnih i nasilnih protesta vlasti su poništile rezultate parlamentarnih izbora, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali demonstranti se nisu smirili, već su iz zatvora oslobodili nekoliko političara, među kojima Sadira Žaparova koji je posle ostavke vlade imenovan za premijera, a posle ostavke Ženbekove je postao i vršilac dužnosti šefa države.

Ženbekov je u poslednjih 15 godina treći predsednik koga su građani Kirgizije, jedne od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, uspeli da smene masovnim demonstracijama.

Kao i narodne pobune kojima su predsednici zbačeni 2005. i 2010. godine, i najnoviji nemiri podstaknuti su rivalitetima klanova koji imaju dominantnu ulogu u politici Kirgizije, sa 6,5 miliona stanovnika.

Izborna komisija je danas raspisala izbore za 10. januar, nakon što parlament to nije uspeo da učini zbog nedostatka kvoruma.

Ustav Kirgizije zabranjuje vršiocu dužnosti šefa države da se kandiduje na januarskim predsedničkim izborima, te to ne može ni Žaparov, ali je najavio promenu propisa da bi se kandidovao za predsednika.

Vlasti su u sredu parlamentarne izbore zakazale za 20. decembar, ali je parlament dan kasnije glasao za odlaganje izbora do okončanja ustavne reforme.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.