Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 20:03

Predsednički izbori u Americi 2020: FBI tvrdi da Iran i Rusija imaju podatke o delu birača

Američke obaveštajne službe su ranije saopštile da Iran stoji iza pretećih mejlova koji su upućivani pristalicama američke Demokratske stranke.

Getty ImagesMilioni Amerikanaca već je izašlo na rano glasanje

FBI zvaničnici tvrde da Iran stoji iza pretećih mejlova koje su birači američke Demokratske stranke primili uoči predsedničkih izbora zakazanih za novembar ove godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Mejlovi su bili sačinjeni tako da izgleda kao da ih je uputila desničarska grupa koja podržava Trampa, a svrha im je bila da „izazovu građanske nemire", ocenio je direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif.

On je dodao da su američki zvaničnici došli do saznanja da Iran i Rusija „imaju podatke o delu birača koje su ovi dali prilikom registracije za glasanje".

Iran i Rusija poriču mešanje u američke izbore.

Nisu samo Tramp i Bajden, tu je još 1.216 kandidata za predsednika Amerike Tramp ili Bajden: Odbrojavanje počinje - još samo 15 dana Odbrojavanje do američkih izbora - Bajden, Bisti Bojs i rano glasanje

„Iran oštro odbacuje kontinuirane, neutemeljene i neistinite tvrdnje američkih zvaničnika, što je preneto i švajcarskom ambasadoru u Iranu, koji predstavlja američke interese u Teheranu", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Said Katibzade u gostovanju na iranskoj državnoj televiziji.

„Kao što smo već naglasili, Iranu je svejedno ko će pobediti na izborima u SAD", dodao je.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je u izjavi za BBC ocenio da „optužbe, nažalost, stižu na dnevnom nivou, a potpuno su neutemeljene".

„To je verovatno neka vrsta unutaršnjeg političkog procesa u vezi sa predstojećim izborima".

Retklifovu odluku da održi brifing uoči predsedničkih izbora analitičari vide kao dodatnu potvrdu sumnji američke vlade da se strane sile mešaju u izbore i vode kampanje širenja lažnih vesti.

Američki izbori: Ko god da pobedi, mreže će se promeniti

Direktor Nacionalne obaveštajne službe takođe kaže da su preteći mejlovi, tobože od desničarske grupe Praud bojs, poslati u cilju „zastrašivanja glasača, izazivanja građanskih nemira i nanošenja štete" predsedniku Donaldu Trampu.

Retklif dodaje kako postoji mogućnost da su podaci glasača korišćeni za pokušaje „širenja lažnih informacija među registrovanim biračima u nadi da će to izazvati haos i podriti poverenje u američku demokratiju".

On navodi da FBI „nije primetio da Rusija vuče takve poteze", ali da su svesni da Rusija ima podatke o delu birača.

U mnogim američkim državama podaci birača su javno dostupni i mogu biti dostavljeni na upit, s tim što postoje ograničenja u vezi sa tim ko može da zatraži podatke i šta od tih podataka može biti dostavljeno trećim licima.

„Ukoliko primite preteći ili manipulativan mejl, nemojte se uznemiravati i nemojte ga slati dalje", poručio je Retklif i ocenio da su aktivnosti preduzete u pokušaju uticaja na biračko telo „očajnički pokušaj očajnih protivnika".

„Nema informacija o razmeri kampanje sa pretećim mejlovima"

Džejms Klejton, BBC reporter u oblasti tehnologije

Saopštenje FBI podseća na vreme kada se Rusija umešala u američke izbore 2016. godine.

Tada su se pojavile hiljade botova na društvenim mrežama, koji su se predstavljali kao američki glasači.

Kompjuterski sistem američke Demokratske stranke je hakovan.

Ipak, saopštenje bezbednosnih službi ne govori nam kako su Iran i Rusija došli do podataka birača i koje informacije imaju.

Treba samo da bacite pogled na spam folder svog elektronskog sandučeta da biste shvatili koliko ljudi ima vašu mejl adresu.

Glavna optužba protiv Irana je da je upućivao „preteće mejlove" biračima. Ako je to tačno, teško da se radi o sofisticiranom napadu.

U mnogim američkim državama, podaci birača su javno dostupni.

A informacija o razmeri kampanje nema.

Direktor FBI Kristofer Rej govorio je na konferenciji za medije zajedno sa Retklifom, i ocenio da je američki izborni sistem i dalje bezbedan i „otporan".

„Ne treba da sumnjate da se vaš glas računa", rekao je Rej.

„Preuranjene, nepotvrđene informacije koje vam govore drugačije treba posmatrati sa zdravom dozom skepticizma".

Zvaničnici nisu izneli druge detalje o načinu na koji su Iran i Rusija došli do podataka, niti šta Rusija navodno radi sa ovim informacijama.

Rej i Retklif podsetili su da su iza napada 2016. godine stajali hakeri koje je angažovao Kremlj, u pokušaju podrivanja kampanje Hilari Klinton kroz onlajn napade i širenje lažnih vesti putem društvenih mreža.

Iran nije bio uspešan u pokušaju hakovanja američkih sistema.

Tviter blokirao naloge navodnih Trampovih glasača Ko će biti sledeći američki predsednik? Vi birajte

U mejlovima upućenim registrovanim biračima Demokratske stranke iz više američkih država, uključujući i mesta gde se lome koplja kao što je Florida, navodi se da glasaju za Trampa, inače će trpeti posledice.

„Ako ne glasate za Donalda Trampa, mi ćemo vam se osvetiti", navodi se u mejlovima, prenose američki mediji.

„Pređite u Republikansku stranku kako biste dokazali da ste primili našu poruku".

Preko 40 miliona Amerikanaca glasalo je na ranim izborima za predsednika SAD, u izbornoj trci između republikanca Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Predsednički izbori u Americi 2020: FBI tvrdi da Iran i Rusija imaju podatke o delu birača

Izvor: B92, 22.Okt.2020

Američke obaveštajne službe su ranije saopštile da Iran stoji iza pretećih mejlova koji su upućivani pristalicama američke Demokratske stranke...FBI zvaničnici tvrde da Iran stoji iza pretećih mejlova koje su birači američke Demokratske stranke primili uoči predsedničkih izbora zakazanih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.