Otvorena birališta u Egiptu u senci sukoba u Kairu

Izvor: Studio B, 17.Jun.2012, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena birališta u Egiptu u senci sukoba u Kairu

Birališta su jutros otvorena u Egiptu drugog, završnog dana predsedničkih izbora.

Egipćani biraju između sekulariste Ahmeda Šafika, bivšeg premijera iz vremena Hosnija Mubaraka i Mohameda Mursija, kandidata islamističke partije Muslimanska braća koji je godine proveo u zatvoru u vreme vlasti Mubaraka.

Redovi su se formirali ispred nekih biračkih mesta, pre otvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << birališta, koja obezbeđuju policija i vojska, dok nezavisni egipatski mediji javljaju da se noćas tuča uličnih prodavaca u Kairu pretvorila u oružani sukob u kome je osam osoba ubijeno i najmanje 15 ranjeno, navode agencija.

Na vebsajtu državnih novina Al Ahram navodi se da su vojska i policija raspoređene kako bi zadržala sukobe da se ne šire u delu prestonice Sajeda Aiša, prenosi agencija Rojters.

Nezavisni list Al Jum Al Sabie objavio je da je ubijeno dvoje i 15 ranjeno, dok je drugi nezavisni dnevnik Al Šoruk naveo da su sukobi u Kairu odneli osam života.

Prema pisanju kairskih medija sukobi su izbili oko 2:00 po ponoći i za sada zvaničnici nisu dostupni za komentar, navodi britanska agencija.

Nemoguće je prognozirati ko će izaći kao pobednik dvodnevnih predsedničkih izbora. Oba kandidata imaju široku podršku, mada će mnogi birači odustati od glasanja zbog razočarenja posle izbacivanja u prvom krugu prošlog meseca umerenih kandidata za novog predsednika države.

AFP navodi su izbori polarizovali naciju i podelili je na one koji strahuju od povratka starog režima pod vođstvom Šafika, dok drugi žele da uklone religiju iz politike i strahuju da će Muslimanska braća gušiti lične slobode u zemlji.

Pobednik drugog kruga izbora postaće četvrti predsednik Egipta od svrgavanja monarhije pre skoro 60 godina.

Mubarak je 2. juna osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta.

Prvi krug predsedničkih izbora u Egitpu održan je u maju i u njemu je učestvovalo 13 kandidata.

U trci su bili islamisti protiv sekularista i nosioci promena protiv pripadnika bivšeg režima, ali nijedan kandidat nije osvojio većinu pa je drugi krug zakazan za 16. i 17. jun.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu,   Prvi maj

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.