Opozicionar Kiličdaroglu pozvao Turke da glasaju protiv autoritarnog režima

Izvor: Beta, 28.Maj.2023, 16:39

Opozicionar Kiličdaroglu pozvao Turke da glasaju protiv autoritarnog režima

Opozicioni kandidat na predsedničkim izborima u Turskoj Kemal Kiličdaroglu pozvao je danas birače da glasaju "protiv autoritarnog režima" sadašnjeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana."Pozivam građane da glasaju za istinsku demokratiju i slobodu, kako bismo se oslobodili autoritarnih vlasti", rekao je Kiličdaroglu u Ankari dok je ubacivao svoj glasački listić u kutiju.Turci danas u drugom krugu predsedničkih izbora biraju da li će novi šef države ostati Erdogan ili će to biti opozicioni kandidat Kiličdaroglu.Erdogan, inače favorit na izborima, glasao je jutros u Istanbulu u azijskom delu grada, u pratnji supruge. On je posla glasanja rekao da će "glasanja biti brzo završeno sa samo dva kandidata u trci".Erdogan (69) koji je stekao veća ovlašćenja tokom 20 godina na funkciji, osvojio je najviše glasova u prvom krugu glasanja održanom 14. maja, dok je njegova stranka, na parlamentarnim izborima održanim takođe 14. maja, zadržala većinu u parlamentu.Kiličdaroglu, 74-godišnji lider glavne opozicione socijaldemokratske Republikanske narodne partije i zajednički kandidat šestostranačkog saveza je obećao da će poništiti godine demokratskog nazadovanja pod Erdoganom, da će vratiti sirijske izbeglice i promovisati prava žena.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poraženi Kiličdaroglu izrazio tugu zbog teškoća koje čekaju Tursku

Izvor: Danas, 28.Maj.2023

Kemal Kiličdaroglu koji je večeras poražen u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj od aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izrazio je "tugu" zbog budućnosti Turske.

Nastavak na Danas...

Turci u Nemačkoj slavili Erdoganovu pobedu VIDEO

Izvor: B92, 29.Maj.2023, 13:23

Stotine ljudi u Nemačkoj, koja ima veliki broj turskih iseljenika, proslavilo je pobedu aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima...Oni su se organizovali spontane parade automobila, uz vijorenje zastava i zvuke sirena...Automobili ukrašeni turskim zastavama trubili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.