Opozicija zatražila nove predsedničke izbore u Crnoj Gori

Izvor: Studio B, 20.Apr.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija zatražila nove predsedničke izbore u Crnoj Gori

U Podgorici je danas održan miran protest pristalica predsedničkog kandidata Miodraga Lekića, koji su poručili da ne priznaju rezultate predsedničkih izbora održanih 7. aprila, i zatražili novo glasanje.

Protest je organizovala crnogorska opozicija koja je na predsedničkim izborima podržala Lekića.

Organizatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << protesta poručili su da ne priznaju rezultate izbora i zatražili od predsednika Skupštine Ranka Krivokapića i premijera Mila Đukanovića da u roku od 10 dana raspišu nove izbore i pokrenu inicijativu za izmenu izbornog zakona, kako bi se sprečile neregularnosti.

"Nemam pravo da priznam izbornu prevaru. Nemam pravo zbog svih koji ste glasali za mene", rekao je Lekić, dodajući da će nastaviti demokratsku borbu kako bi se ispoštovala većinska volja građana na izborima 7. aprila.

Sa protesta je od vlasti zatraženo da se odmah pokrene parlamentarna istraga o aferi "Snimak", a od Tužilaštva da najkasnije za 10 dana procesuira taj slučaj.

Protest, koji je održan ispred zgrade predsednika Crne Gore u centru Podgorice, uz učešće više hiljada građana, protekao je bez incidenata, a na prilazima gradu bile su pojačane policijske patrole, kao i oko državnih institucija.

Okupljeni su nosili transparente "Lekić novi predsednik", "Otpor je dužnost", "Branimo našu pobedu, branimo našu Crnu Goru", "Mi ne ljubimo lance", a vijorile su se crnogorske, srpske i zastave Evropske unije. Učesnici su skandirali "Milo lopove", "Ne damo pobedu", "Lekić je predsednik". Za građane iz unutrašnjosti Crne Gore koji su želeli da učestvuju na protestu bio je organizovan prevoz do Podgorice.

Državna izborna komisija saopštila je ranije da je, prema preliminarnim rezultatima, kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto. Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.