Izvor: N1 televizija, 07.Maj.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi francuski predsednik - stara politika prema Srbiji?

Predsednički izbori u Francuskoj održavaju se usred diplomatske krize između Beograda i Pariza. Koliko bi mere srpske Vlade mogle uticati na zaoštravanje odnosa dveju zemalja i kakav bi značaj predsednički izbori u Francuskoj mogli imati na Srbiju?

Izvor: N1

Makron ili Le Pen? Političke stranke u Srbiji praktično se nisu izjašnjavale o tome koga bi radije videle u Jelisejskoj palati. Jedini ko se opredelio i dao podršku svom favoritu bio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je lider Narodnog slobodarskog pokreta i ovogodišnji kandidat za predsednika Srbije.

"Marin Le Pen, kao i ja, pripada onim političarima koji vode resuverenističku politiku, onim političarima koji smatraju da budućnost Evrope nije Evropska unija, da nije ovaj način organizovanja", mišljenja je Miroslav Parović.

Ali, za koga god navijali, od novog predsednika Francuske ne očekuje se veliki zaokret od dosadašnje politike.

"Spoljne politike velikih zemalja se vrlo sporo i teško menjaju tako da ne treba očekivati radikalne promene u odnosu na region i odnos između Francuske i Srbije, po pitanju novog predsednika i njegovog kabineta", navodi Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Čak i to što je Marin Le Pen u kampanji pominjala Srbiju, rekavši da je Francuska napravila grešku priznavanjem Kosova, smatra se, ocenjuje urednik srpskog izdanja magazina Le Mond Diplomatik, populizmom. Jer da bi budući predsednik promenio tu odluku potrebna mu je, podseća, većina u parlamentu, koju teško može obezbediti, ili da se pozove na poseban član francuskog Ustava.

"Koji daje mogućnost predsedniku da donese odluku bez podrške parlamenta. Međutim, gledajući iz ove perspektive potpuno je neverovatna situacija da ona upotrebi taj član francuskog Ustava za jednu temu poput Kosova, koja je realno nebitna za francusku politiku", ocenjuje Ivica Mladenović, urednik Le Mond Diplomatik Srbija.

Pod stavku "nebitna", bar iz ugla Pariza, mogla bi da se podvede i odluka Srbije da, zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja, povuče svog ambasadora i zabrani državnim službenicima da putuju u Francusku. To što su mere srpske Vlade prošle nezapaženo u Parizu može biti dobro i za Beograd.

"Verujem da će se odnosi vremenom normalizovati, jer je ta diplomatska odluka više bila simboličkog karaktera da se pokaže protest i nezadovoljstvo odlukom francuskog suda u slučaju Haradinaja. Ali suštinski, Srbija kao mala zemlja, nema taj luksuz da zaoštrava diplomatske odnose sa jednom velikom evropskom i svetskom silom kao što je Francuska", naglašava Surlić.

Francuska je trenutno zaokupljena izborom predsednika, posle toga joj slede i parlametarni izbori, a kad se oni završe, zaključuju naši sagovornici, mere Vlade Srbije već će biti prošlost.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Pariz

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kakav je značaj francuskih izbora za Srbiju?

Izvor: N1 televizija, 07.Maj.2017

Predsednički izbori u Francuskoj održavaju se u sred diplomatske krize između Beograda i Pariza. Koliko bi mere srpske Vlade mogle uticati na zaoštravanje odnosa dve zemlje i kakav bi značaj predsednički izbori u Francuskoj mogli imati na Srbiju?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.