Muharem Indže protivkandidat Erdoganu na predsedničkim izborima u Turskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muharem Indže protivkandidat Erdoganu na predsedničkim izborima u Turskoj

Vodeća turska opoziciona partija odlučila je danas da poslanik Muharem Indže (Muharrem Ince) bude njen kandidat na predstojećim predsedničkim izborima na kojima će se suprotstaviti turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Indže (54), oštar kritičar Erdogana, objavio je kandidaturu na današnjem kongresu sekularne Republikanske narodne partije (CHP) i rekao da na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izborima 24. juna neće predstavljati samo pristalice svoje stranke nego svih 80 miliona turskih gradjana, navodi Asošiejted pres.

"Prvo ćemo uspostaviti pravdu. Bićemo nepristrasni. Bićemo nezavisni", obećao je Indže i optužio Erdogana za podrivanje demokratije.

CHP kritikuje Erdogana zbog autoritarnih tendencija i optužuje ga za izvodjenje "gradjanskog puča" - masovni obračun s gradjanima koji je započeo posle pokušaja državnog udara jula 2016. godine.

Turske vlasti su od tada uhapsile više od 50.000 ljudi, a oko 110.000 je otpušteno iz javnih ustanova zbog navodnih veza s organizacijom islamskog propovednika Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje da stoji iza pokušaja puča. U zatvoru su i opozicioni poslanici, novinari, aktivisti i drugi neistomišljenici vlasti.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) zvanično je predložila Erdogana kao kandidata na predsedničkim izborima.

U Turskoj će 24. juna biti održani predsednički i parlamentarni izbori, prvobitno zakazani za novembar 2019. godine.

Predsednički kandidat biće i lider opozicione Dobre stranke (IYI) Meral Aksener, bivši ministar unutrašnjih poslova koji se smatra ozbiljnim Erdoganovim protivnikom.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Erdogan konačno dobio protivkandidata

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2018

Republikanska narodna partija, glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je poslanika Muharema Indžea za protivkandidata turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji...AP navodi da je Indže danas na kongresu ove sekularne stranke objavio kandidaturu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.