Makron: Le Pen je napravila ozbiljnu grešku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Le Pen je napravila "ozbiljnu grešku"

Nezavisni kandidat centra na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj Emanuel Makron izjavio je da je Marin le Pen, njegova protivkandidatkinja iz redova ekstremne desnice, napravila "ozbiljnu grešku" poricanjem francuske odgovornosti za hapšenje jevreja u Drugom Svetskom ratu.

Makronov komentar našao se među mnogim komentarima predsedničkih kandidata koji su kritikovali njenu današnju izjavu, prenosi AP.

"Neki su zaboravili da je Marin le Pen ćerka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Žan-Mari le Pena", rekao je Makron koji za sada vodi u predsedničkoj trci.

Otac Marin le Pen bio je više puta osuđivan zbog antisemitizma i rasizma.

Le Penova je juče za RTL radio izjavila: "Ne mislim da je Francuska odgovorna za Vel d'Iv", misleći na stadion gde su u julu 1942. hiljade Jevreja skupljene pre nego što je poslato u nacističke logore smrti.

Kako navodi AP, Izrael je osudio ovu njenu izjavu.

"Osuđujemo izjavu Marin le Pen u kojoj je tvrdila da Francuska nije odgovorna za deportovanje Jevreja sa njihove teritorije za vreme Holokausta. Ta tvrdnja je suprotna od istorijske istine, koju su izneli francuski predsednici koji su priznali odgovornost države za sudbine francuskih Jevreja umrlih u Holokaustu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.