Izvor: RTS, 22.Mar.2022, 09:28

Kurti ambasadorima Kvinte: Mora da postoji sporazum za srpske izbore na Kosovu

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je potrebno postići dogovor sa Beogradom kako bi se omogućilo održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji 3. aprila.
Aljbin Kurti je taj stav izneo na virtuelnom sastanku sa ambasadorima i šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Prištini, saopšteno je iz njegovog kabineta kasno sinoć.

Kurti je dodao da ne žele da uskrate biračko pravo Srbima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Kosovu, ali prema njegovim rečima, ne mogu da postupaju suprotno zakonima i ustavu.
"Odgovorno ćemo da se odnosimo prema zakonima i ustavu", rekao je Kurti, dodajući da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima država Kvinte.
Šef poslaničke grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari ponovila je juče da se za održavanje srpskih izbora 3. Aprila I na Kosovu I Metohiji može odlučivati samo nakon direktnog zahteva Beograda upućenog vlastima u Prištini.
"Izbori mogu da budu organizovani na osnovu Ustava i zakona Kosova, samo po zahtevu države Srbije državi Kosovo. Ovaj zahtev nije stigao", rekla je Kusari medijima nakon sednice predsedništva skupštine održane u Prištini.
Iz misije OEBS-a u Prištini su najavili spremnost da 3. aprila sakupe glasove birača sa Kosova i Metohije.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti: Za održavanje srpskih izbora na Kosovu potreban dogovor Prištine i Beograda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2022

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je u ponedeljak uveče da je za održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na teritoriji Kosova neophodan dogovor Prištine i Beograda. Ponovio je da Kosovo svojim građanima, koji imaju i srpsko državljanstvo, ne želi da oduzme pravo glasa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.