Ko je Pendarovski, prvi predsednik Severne Makedonije

Izvor: RTS, 06.Maj.2019, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je Pendarovski, prvi predsednik Severne Makedonije

Stevo Pendarovski, koji je u dva navrata ranije bio savetnik za spoljnu politiku predsednika države, biće predsednik Republike Severne Makedonije, prvi otkako je zemlja promenila ime posle potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.
Pendarovski (55) je pobedio kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, poručivši da će biti predsednik svih građana, kog se niko neće stideti.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prethodnim predsedničkim izborima, održanim 2014. godine, bio je kandidat za predsednika države Socijaldemokratskog saveza, ali je tada izgubio od sada odlazećeg predsednika Đorđa Ivanova.
Pendarovski je prvi predsednički kandidat u Severnoj Makedoniji koji je još u prvom krugu dobio podršku albanske stranke DUI i bio predstavljen kao prvi konsenzualni kandidat za šefa države.
Političku karijeru počeo je kao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova 1998. godine, a u dva navrata bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika države.
Bio je bivši savetnik za spoljnu politiku u kabinetima poginulog predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog i bivšeg predsednika Branka Crvenkovskog.
Od 2016. do 2017. godine bio je poslanik.
Predsednik Državne izborne komisije bio je od 2004. do 2005. godine, dok je prethodno radio kao rukovodilac Odeljenja za analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Pendarovski (55) obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u.
Predavao je 11 godina međunarodnu bezbednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Ameriken koledž u Skoplju.
Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Ćirila i Metodija u Skoplju. Doktorirao je u oblasti spoljne i bezbednosne politike Evropske unije.
Oženjen je i otac je jednog deteta.
Funkcija predsednika u Severnoj Makedoniji je uglavnom ceremonijalnog karaktera, ali šef države ujedno je i vrhovni komandant oružanih snaga i potpisuje zakone koje mu dostavlja parlament.
Predsednički izbori smatrani su testom za prozapadnu politiku vlade, ocenjuje AP, podsećajući da je Pendarovski podržao sporazum sa Grčkom o imenu u zamenu za člansto u NATO-u, dok je njegova protivkandidatkinja to kritikovala.
Pendarovski je osvojio 51,67 odsto glasova, dok je protivkandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila 44,73 odsto glasova.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je Stevo Pendarovski, PRVI PREDSEDNIK Severne Makedonije?

Izvor: Blic, 06.Maj.2019

Stevo Pendarovski (55), koji je u dva navrata ranije bio savetnik za spoljnu politiku predsednika države, biće predsednik Republike Severne Makedonije, prvi od kako je zemlja promenila ime posle potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.

Nastavak na Blic...

Ko je Pendarovski, prvi predsednik Severne Makedonije

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2019

Stevo Pendarovski (55), koji je u dva navrata ranije bio savetnik za spoljnu politiku predsednika države, biće predsednik Republike Severne Makedonije, prvi otkako je zemlja promenila ime posle potpisivanja Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine...Pendarovski je pobedio kao kandidat vladajuće...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.