Izvor: RTS, 03.Nov.2020, 19:36

Ima li Brisel svog favorita na američkim predsedničkim izborima

Kada bi predstavnici EU mogli da glasaju, njihov glas bi bez sumnje otišao kandidatu demokrata Džozefu Bajdenu. To ne znači da u Evropi postoji veliki entuzijazam za kandidata Demokratske stranke - njegova vrednost za Evropljane, kao i za mnoge Amerikance, je možda pre svega u tome - što nije Donald Tramp.
Gotovo da nema oblasti u kojoj su Evropljani i Trampova administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prethodne četiri godine bili na istim pozicijama.

Tramp je javno pozdravio izlazak Velike Britanije iz EU, kao i mogućnost da druge zemlje članice krenu istim putem, kao prvi američki predsednik od Drugog svetskog rata čija politika nije podrška evropskim integracijama. Aktuelni predsednik je svojim saveznicima u Evropi zapretio izlaskom iz NATO-a, poručujući da SAD više neće da finansiraju njihovu bezbednost, ako ne povećaju izdvajanja za odbranu. 
Trampova administracija konfrontirala je Evropljane i pretnjama trgovinskim ratom i uvođenjem tarifa na proizvode iz EU.
Brisel sada čeka ishod izbora pre nego što odluči da li će uzvratiti kontramerama na neke od poteza Vašingtona, ili pokrenuti pregovore za ukidanje nekih od već uvedenih tarifa
Tramp je povukao SAD iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, koju Evropljani smatraju ključnom politikom u narednom periodu, uprkos različitim pokušajima, pre svega francuskog predsednika Makrona, da ga od toga odvrate.
I kada je reč o spoljnoj politici, Vašington i Brisel nisu igrali u istom timu. Tramp je zauzeo radikalnu poziciju prema Iranu i povukao SAD iz nuklearnog sporazuma. 
Politički stil Donalda Trampa ne samo da nije po ukusu političke elite u Evropi, već se, po svemu sudeći, ne dopada ni široj javnosti, bar u zapadnoevropskim zemljama. Istraživanja ukazuju na percepciju Trampa kao nepredvidljivog lidera velike lične sujete, sklonog rasizmu i mizoginiji. Upravljanje epidemijom korona virusa dodatno je smanjilo njegov rejting kod Evropljana.
Prema ispitivanjima javnog mnjenja, da na izborima učestvuju glasači u Francuskoj, Nemačkoj ili Velikoj Britaniji, Tramp bi na njima ubedljivo izgubio.
S druge strane, Tramp ima podršku desnih i konzervativnih partija u Evropi, koje u njemu vide uzor i oslonac, kao i nekih vlada, pre svega u Istočnoj Evropi. Mađarski premijer Viktor Orban i slovenački premijer Janez Janša javno su podržali Trampa u pokušaju da bude ponovo izabran.
Novi početak U slučaju Trampove pobede, koliko god se do sada njegova politika pokazala kao nepredvidljiva, analitičari u Briselu smatraju da nema razloga da se očekuje bitno drugačija politika i promena odnosa izmedju EU i SAD.
Ako predsednik bude Džo Bajden, njegov tradicionalniji pristup spoljnoj politici i deklarisana privrženost translatlatskom partnerstvu, verovatno će značiti da će "normalizacija" odnosa i obnova partnerstva ići lakše.
Ali, ko god da pobedi na predsedničkim izborima u SAD, treba očekivati da će Evropljani pokušati da naprave novi početak i da "resetuju" odnose sa Vašingtonom.
Nemačka ministarka odbrane Kranp-Karenbauer u autorskom tekstu u listu Politiko poručuje da su Sjedinjene Američke Države i dalje potrebne Evropi kao garant njene bezbednosti, ali i da Amerika ne može sama bez Evrope da uspešno zastupa "zapadne interese i vrednosti". 
S druge strane, u Briselu ne žele da budu prignječeni u sendviču rastućeg rivalstva između SAD i Kine.
Zato bi ključne reči u EU u periodu posle američkih izbora, na kojima će se posebno insistriati u Parizu, mogle da budu "nezavisnost" i "suverenost" Evrope, odnosno, potreba da Evropa izgradi ekonomsku i bezbednosnu nezavisnost u odnosu na Vašington i Peking.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.