Gojković: Predsednički izbori u zakonskom roku, čeka se odluka o parlamentarnim

Izvor: RTS, 15.Feb.2017, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Predsednički izbori u zakonskom roku, čeka se odluka o parlamentarnim

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će predsedničke izbore raspisati u zakonskom roku, a da će datum biti poznat nakon odluke da li će biti i vanrednih parlamentarnih izbora.
"Iduće nedelje ću imati dovoljno vremena da razmislim o tome, da čujem sve predloge koji će izbori biti raspisani, da odlučim i da usaglasim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve te datume i raspišem izbore u skladu sa zakonom i Ustavom", rekla je Gojkovićeva novinarima na Oplencu.

Gojkovićeva je objasnila da se razlikuju datumi i rokovi ako se raspisuju samo predsednički izbori i u slučaju kada se uz njih raspisuju i parlamentarni izbori.
"Treba mi još nekoliko dana da čujem konačnu odluku Srpske napredne stranke i svih ostalih stranaka koje podržavaju Vladu Srbije o tome na kojem će sve nivou biti raspisani izbori, i u skladu sa tim odlučim kog dana ću raspisati izbore i za koji datum", navela je Gojkovićeva.
Gojkovićeva je podsetila da je lider SNS i premijer Aleksandar Vučić juče rekao da još razmišlja i o raspisivanju parlamentarnih izbora.
Gojkovićeva je rekla da je uverena da će Glavni odbor SNS potvrditi predlog Predsedništva naprednjaka da kandidat na predsedničkim izborima bude Vučić, te da će iduće nedelje imati dovoljno vremena da razmišlja o raspisivanju izbora.
Izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednica parlamenta, dok parlamentarne izbore, po zakonu, raspisuje predsednik države, koji može da raspusti parlament na obrazloženi predlog vlade.
Predsednički izbori, prema Ustavu Srbije, treba da budu raspisani 90 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku, a taj rok ističe 3. marta. Nikolić je stupio na dužnost 31. maja 2012. godine.
Postupak izbora predsednika države uređuje Zakon o izboru predsednika Republike, koji kaže da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Raspisivanje predsedničkih izbora u zakonskom roku

Izvor: BKTV News, 15.Feb.2017

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će predsedničke izbore raspisati u zakonskom roku, a da će datum biti poznat nakon odluke da li će biti i vanrednih parlamentarnih izbora..."Iduće sedmice imaću dovoljno vremena da razmislim o tome, da čujem sve predloge koji će...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.