Avganistan sutra bira naslednika Hamida Karzaija

Izvor: Blic, 04.Apr.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan sutra bira naslednika Hamida Karzaija

U Avganistanu se sutra održavaju treći predsednički izbori od svrgavanja talibanske vlasti: 12 miliona glasača će na oko 6.000 glasačkih mesta birati šefa države između 11 kandidata, mada se trojici daju najveće šanse.

Analitičari procenjuju da najveće šanse imaju lider opozicije Abdulah Abdulah, koji je jedini ozbiljan kandidat čiju izbornu bazu ne čini etnička grupa Paštuna, kao i tvrdolinijaš i bivši mudžahedin Abdul Rasul Sajaf, i Karzaijev dugogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnik Zalmaj Rasul koji je - kao i Abdulah Abdulah - ranije bio šef diplomatije.

Naslednik aktuelnog predsednika Hamida Karzaija, koji po Ustavu nema pravo da se ponovo kandiduje jer je već "odradio" dva mandata, imaće težak zadatak da se izbori sa pobunjenicima širom zemlje i ostvari bezbedno okruženje.

Kako primećuju zapadni mediji, taj posao otežaće činjenica da NATO planira povlačenje do kraja godina. Pošto je Karzai odbio da potpiše ugovor sa Amerikancima, kojim je nuđeno da u Avganistanu ostane deo američkih snaga, sva odgovornost za bezbednost u zemlji biće u rukama budućeg predsednika.

Karzai, nekadašnji ljubimac Zapada - koji to više nije zbog sve češćih "prozivki" za korupciju - šef je države od pada talibana.

Dolazak novog predsednika posle više od decenije svakako će "prodrmati" stvari u Avganistanu, jedino je pitanje koliko - a to zavisi od ishoda i da li će na vlast doći Karzaijev najbliži saradnik ili neko drugi... a najviše šansi, procenjuje se, ima lider opozicije Abdulah Abdulah.

Novi predsednik će, u svakom slučaju, biti prinuđen da se osloni samo na sopstvenu policiju i armiju da bi kontrolisao talibane.

Izborni proces u Avganistanu će, iako je prvi krug izbora u aprilu, sigurno trajati do polovine leta. Ne očekuje se da ijedan kandidat dobije podršku više od 50 odsto glasača u prvom krugu, a drugi krug biće održan kad se izbroje svi glasovi: dakle, sredinom maja, kad stignu glasački listići i iz najudaljenijih delova zemlje i kad "prođu" sve eventualne žalbe.

Potom, još najmanje šest nedelja za prebrojavanje i žalbe u drugom krugu. Tako da, iako Karzai zvanično završava mandat u maju, analitičari ocenjuju da će Avganistan dobiti novog lidera tek u julu ili avgustu, najranije.

Talibani su proglasili i ove izbore "traćenjem vremena" i saopštili da vernici neće učestvovati. Prošle godine, talibani su likvidirali jednog izbornog zvaničnika i time se hvalili na Tviteru.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeli predsednički izbori u Avganistanu

Izvor: Akter, 05.Apr.2014, 09:07

U Avganistanu su jutros počeli treći predsednički izbori od svrgavanja talibanske vlasti 2001. godine

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.