Ankete: Zaev favorit za predsednika Makedonije

Izvor: RTS, 20.Dec.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankete: Zaev favorit za predsednika Makedonije

Na predsedničkim izborima u Makedoniji u aprilu sledeće godine najveće šanse za pobedu ima aktuelni makedonski premijer Zoran Zaev sa 12,4 odsto podrške ispitanika, pokazala je anketa koju su sproveli TV Telma i Makedonski centar za međunarodnu saradnju.
Na predsedničkim izborima u Makedoniji u aprilu sledeće godine najveće šanse za pobedu ima aktuelni makedonski premijer Zoran Zaev >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa 12,4 odsto podrške ispitanika, pokazala je anketa koju su sproveli TV Telma i Makedonski centar za međunarodnu saradnju.

Odmah iza Zaeva sa 8,2 odsto podrške ispitanika nalaze se lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i aktuelni šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov. Ovo je pokazala anketa koja je sprovedena od 7. do 14. decembra na 1014. ispitanika.
Kada su u pitanju potencijalni kandidati za predsednika Makedonije iz albanske etničke grupe, anketirani ukazuju najviše poverenja aktuelnom zameniku predsednika makedonske vlade Bujaru Osmaniju sa 6,8 odsto podrške i bivšem ministru zdravlja Imeru Selmaniju sa 5,8 odsto podrške.
Analitičari, međutim, ukazuju da ne sme da se zanemari činjenica da čak 19 odsto ispitanika smatra da nijedan od ponuđenih kandidata za budućeg predsednika Makedonije nije dobar, dok 15 odsto njih nisu odlučili kome bi dali svoj glas.
Anketa pokazuje da je moguć konsenzualni kandidat Scijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske stranke DUI, gde ponovo građani pružaju najveću podršku od 10,2 odsto aktuelnom premijeru Zaevu.
Ako zajedno s predsedničkim budu održani i parlamentarni izbori, rezultati ankete su pokazali da bi SDSM osvojio 26,9 odsto glasova, dok bi VMRO DPMNE dobio 21,6 odsto glasova.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Da su danas izbori, Zaev bi bio predsednik Makedonije

Izvor: B92, 20.Dec.2018

Skoplje -- Na predsedničkim izborima u Makedoniji sledeće godine najveće šanse za pobedu ima aktuelni makedonski premijer Zoran Zaev sa 12,4 odsto podrške ispitanika...Anketu su sproveli TV Telma i Makedonski centar za međunarodnu saradnju...Odmah iza Zaeva sa 8,2 odsto podrške ispitanika nalaze...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.