Izvor: RTS, 02.Dec.2020, 00:04

Američki sekretar za pravosuđe: Nema dokaza o izbornoj prevari

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da Sekretarijat za pravosuđe nije pronašao dokaze o rasprostranjenoj izbornoj prevari koji bi promenili ishod predsedničkih izbora 2020. godine.
Vilijam Bar je to saopštio uprkos tvrdnjama aktuelnog predsednika Donalda Trampa o izbornoj krađi i odbijanju da prizna poraz na izborima, na kojima je pobedio demokrata Džo Bajden, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Glas Amerike.

U intervjuu za Asošijeted pres, Bar je rekao da su američki tužioci i agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) razmotrili određene pritužbe i informacije koje su dobili, ali da nisu pronašli dokaze koji bi promenili ishod izbora.
"Do danas, nismo videli da postoji prevara u obimu koji bi doveo do drugačijeg ishoda na izborima", istakao je Bar za AP.
Bar je, kako ocenjuje AP, jedan od najvećih Trampovih saveznika. Pre izbora je više puta tvrdio da je glasanje poštom naročito podložno prevari, u trenutku kada su Amerikanci zbog pandemije koronavirusa glasali na taj način, umesto odlaska na birališta.
Ubrzo nakon što su objavljeni Barovi komentari, Tramp je tvitovao nove neosnovane optužbe o izbornoj krađi.
Njegov advokat Rudi Đulijani i izborni štab objavili su saopštenje u kojem tvrde da "uz dužno poštovanje za sekretara za pravosuđe, nije postojala nikakva istraga".
Bar je rekao da prvo mora da postoji osnova za tvrdnje da postoji krivično delo koje treba istražiti.
"Većina tvrdnji o prevari odnosi se na poseban set okolnosti ili aktere ili ponašanje. Nije reč o sistemskim optužbama. Neke su bile šire i potencijalno obuhvataju nekoliko hiljada glasova. I one su razmotrene", zaključio je sekretar za pravosuđe.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   FBI

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tramp najavio kandidaturu 2024.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020

Američki predsednik Donald Tramp nagovestio je, tokom prazničnog prijema u Beloj kući, da bi mogao ponovo da se kandiduje za predsednika 2024. godine..."Prošle su neverovatne četiri godine. Nastojimo da budu još četiri. U suprotnom, vidimo se za četiri godine", rekao je Tramp obraćajući se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.