Zelenski: Nećemo položiti oružje, stigla oprema naših partnera; Kijev i dalje pod kontrolom Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2022, 09:17

Zelenski: Nećemo položiti oružje, stigla oprema naših partnera; Kijev i dalje pod kontrolom Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina neće prestati da se bori protiv, kako je rekao, "ruskog agresora".

Zelenski je u video obraćanju ispred svoje kancelarije pozvao sugrađane da ne veruju u propagandne laži, prenosi UNIAN.

Kijev je i dalje pod kontrolom Ukrajine

Ukrajinski predsednik je izjavio  da je Kijev i dalje pod kontrolom Ukrajine, nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju u četvrtak.

"Odbili smo uspešno neprijateljske napade. Borbe se nastavljaju", kazao je Zelenski u video poruci koja je objavljena na društvenim medijima, preneo je Rojters.

On je dodao da već sada Ukrajina ima podršku skoro cele Evropske unije za izbacivanje Rusije iz SWIFT sistema.

"Nadam se da će Nemačka i Mađarska imati hrabrosti da podrže tu odluku. Mi imamo hrabrosti da branimo našu otadžbinu, da branimo Evropu", naglasio je Zelenski.

"Sada se na mrežama pojavilo mnogo lažnih informacija o tome da pozivam našu vojsku da položi oružje i da je evakuacija u toku. Znači, tu sam, nećemo položiti oružje. Branićemo našu državu, jer naše oružje je naša istina. Ovo je naša zemlja, naša država, naša deca, i sve to ćemo štititi", istakao je Zelenski.

Ključan trenutak za odluku o članstvu Ukrajine u EU

Zelenski je izjavio da je sada "ključan trenutak" da se odluči o članstvu Ukrajine u Evropsku uniju, u vreme dok Rusija nastavlja sa vojnim operacijama.

Zelenski je u tvitu otkrio da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o "daljoj efikasnoj pomoći i herojskoj borbi Ukrajinaca za svoju slobodu i budućnost", preneo je Rojters.

U Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, PVO sistemi, municija

Ukrajinski šef diplomatije Dmitrij kuleba izjavio je da je u Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, sredstva protivvazdušne odbrane, municija za sve vrste naoružanja i artiljerije, vozila, panciri, gorivo.

Kuleba je na Fejsbuku napisao da svaki novi dan donosi nove sankcije, naoružanje i izolaciju Rusije.

"Glavno je da čvrsto stojimo i držimo Kijev", istakao je ukrajinski ministar.

Kuleba je naveo da su noćas razgovarali američki i ukrajinski predsednik Džozef Bajden i Vladimir Zelenski i da je Bajden odlučio da Ukrajini odmah dodeli 600 miliona dolara, od čega 250 miliona za opštu pomoć i 350 miliona za vojnu pomoć.

Osim toga, Bela kuća je zatražila od Kongresa saglasnost za izdvajanje 6,4 milijarde dolara za podršku Ukrajini, od čega je 3,5 milijardi za odbranu, dodao je Kuleba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenski: Nećemo položiti oružje

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Feb.2022

KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina neće prestati da se bori protiv, kako je rekao, "ruskog agresora".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.