Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena načelna rasprava o zakonu o udruženjima

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu zakona o udruženjima, a sednicu će nastaviti sutra u 10 sati raspravom u pojedinostima o setu pravosudnih zakona.

Set pravosudnih zakona se odnosi na uređenje sudova, Visoki savet pravosuđa, javna tužilaštva, sudije i sedišta i područja sudova i javnih tužilaštva, zatim izmenama Zakona o prekršajima, javnim nabavkama, osiguranju depozita, stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tu je i Predlog zakona o putnim ispravama i izmenama Zakona o državnim službenicima i preldog zakona o udruženjima, uloženo je oko 500 amandmana.

Ministar za državnu uprave i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da će tim zakonom na celovit način biti uređen položaj domaćih i stranih udruženja, uz liberalizovane uslove za njihovo osnivanje.

Zakon će prvi put urediti delovanje stranih udruženja, a biće olakšan i postupak registracije u vidu prijave rada uruženja Ministarstvu za državnu upravu, čime stiču status pravnog lica.

Prelazni period za prelazak udruženja na novi zakon je godinu dana.

Zakonskim predlgom zabranjeno je delovanje tajnih i paravojnih udružneja, a ciljevi delovanja udruženja ne mogu biti usmereni na nasilno rušenje ustavnog poretka i narušavanje teritorijalne celokupnosti Srbije.

Predlog zakona predvideo je i novčane kazne, za obavljanje aktivnosti suprotno zakonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Srbije o civilnom sektoru

Izvor: B92, 19.Nov.2008

Beograd -- Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu zakona o udruženjima, a rad će nastaviti sutra, u četvrtak, u 10 časova... Poslanici bi sutra trebalo da počnu raspravu o amandmanima na Predlog zakona o uređenju sudova. Na set pravosudnih zakona podneto je više od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.