Skupština  o pravosudnim zakonima u pojedinostima

Izvor: RTS, 20.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o pravosudnim zakonima u pojedinostima

Skupština Srbije završila je današnji rad, a nastavak sednice na kojoj će se raspravljati o amandmanima na Predlog zakona o uređenju sudova zakazan je za ponedeljak. Poslanici su razmotrili 42 od ukupno 53 podneta amandmana. Vlada je prihvatila 19 amandmana i oni su postali sastavni deo zakona.

"Detalji predloga budžeta za 2009. godinu se pripremaju i u toku dva, tri dana predlog će biti završen. Očekujem da će ga parlament usvojiti do kraja godine. Vlada pokušava da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napravi što kvalitetniji budžet u svetlu najnovije finansijske krize", rekao državni sekretar Ministarstva finansija Slodan Ilić .

Ilić je naveo da je svima jasno da budžet za iduću godinu mora biti restriktivan, a da se teži izbalansiranoj isplati plata, subvencija i penzija.

Tokom poslepodnevne rasprave o amandmanima najviše pažnje poslanika privukle su odredbe zakona kojima se uređuje obezbeđenje sudova.

Dragan Šormaz (DSS) predložio je amandman kojim bi se umesto pravosudne straže uvela sudska policija, navodeći da bi to rešenje bilo mnogo logičnije, jer se sudskom obezbeđenju daju policijska a ne stražarska ovlašćenja.

Radikali su ukazali na potrebu da se obezbedi viši i efikasniji stepen bezbednosti sudova i sudija, predlažući da MUP preuzme odgovornost za bezbednost sudova i da tu službu treba tretirati kao posebnu upravu policije.

Zoran Krasić (SRS) objasnio je da sudove treba da štiti fizičko-tehničko obezbeđenje, a ne straža, ukazujući na razlike u nadležnostima, jer su poslovi straže vezani za obezbeđenje zatvora.

Arsen Đurić (DSS) podneo je amandman kojim se detaljno preciziraju ovlašćenja policijske straže, korišćenje prinude ili oružja. Taj amandman podržali su poslanici LDP smatrajući da straži ne treba ostaviti prostor da slobodno tumači na koji način se čuva dostojanstvo suda ili šta je to prikladno odevanje.

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija najavila je da će vladajuća većina podržati amandman Stefana Zankova ("Napred Srbijo") kojim treba da se otkloni sumnju o tome da li je javnost prisutna na suđenju ili je to pravo ograničeno, što su podržali i poslanici LDP.

Tim amandmanom predloženo je da raspravljanje pred sudom bude javno, a da se javnost može ograničiti samo zakonom u skladu sa Ustavom.

Kasacioni sud najviši sud u Srbiji

Predlogom zakona o uređenju sudova predviđeno je osnivanje Kasacionog suda, kao najvišeg suda u Srbiji, dok će opštinski sudovi biti transformisani u osnovne.

Prema zakonu, sudovi u Srbiji biće podeljeni na sudove opšte i posebne nadležnosti.

Biće formirana četiri apelaciona suda koja će odlučivati po žalbama na odluke viših i osnovnih sudova, sa sedištima u Begradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, a umesto okružnih biće osnovani viši sudovi.

Kao novi specijalizovani sudovi predviđeni su Upravni sud, za odlučivanje u upravnim sporovima, prekršajni i privredni sudovi, dok će 138 opštinskih sudova biti reorganizovano u 34 osnovna suda koji će imati svoje sudske jedinice.

Kršenje poslovnika

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije, optužili su danas potpredsednicu parlamenta Gordanu Čomić da opstruiše rad i da je grubo prekršila Poslovnik kada je prekinula poslanika Srpske radikalne stranke Zorana Krasića u obrazlaganju amandmana na Predlog zakona o uređenju sudova.

Posle jednoipočasovne rasprave o tome da li je predsedavajuća Gordana Čomić povredila Poslovnik, poslanici su nastavili raspravu o amandmanima na Predlog zakona o uređenju sudova, a predsedavanje sednici preuzeo je potpredsednik parlamenta Nikola Novaković.

Opozicija o sudovima i sudstvu

Na početku današnje sednice poslanica SRS Vjerica Radeta je, raspravljajući o amandamanima, optužila vladajuću većinu da lustracijom hoće da u sve sudove uvede poslušne sudije, koji su pod direktnim uticajem izvršne vlasti donosili odluke koje odgovaraju delu skupštinske većine i onima koji to nameravaju da budu.

"Ne možemo promeniti i poboljšati stanje u pravosuđu na taj način što ćemo sve sudije dovesti u zavisan položaj od vlade", rekla je Radeta, ocenivši da će, ukoliko se sprovede opšti izbor sudija, vladajuća većina u rukama imati "bukvalno sve sudije".

Poslanik poslaničke grupe Napred Srbijo, Stefan Zankov smatra da predloženim zakonskim rešenjima iz seta pravosudnih zakona niko nije zadovoljan, jer su sva rešenje data bez jasnih kriterijuma.

On je ocenio da preimenovanje sudova ima za cilj da opravda narušavanje principa dostupnosti pravde i protivustavan reizbor sudija.

"Ovo nije samo lustracija sudija, već i sudova", reklao je Zankov ukazavši da vladajuća većina, koristeći nezadovoljstvo građana ažurnošću sudova, pokušava da celo sudstvo stavi pod političku kontrolu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.