Vučić za CNN: Srbija je ponovo veoma otvoreno društvo

Izvor: Telegraf.rs, 20.Dec.2014, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić za CNN: Srbija je ponovo veoma otvoreno društvo

- Mnogi širom sveta povezali bi Srbiju s nekim prošlim vremenima, s ratovima, s užasnim vremenima ne samo za Srbiju već i za ceo region. Usuđujem se da kažem da Srbija obnavlja svoju energiju. Srbija je ponovo veoma otvoreno društvo, veoma otvoreno mesto za sve svoje goste - naglasio je premijer

Srbija obnavlja svoju energiju i ponovo je veoma otvoreno društvo, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić za američku televiziju CNN.

Vučić je, u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koji je dao uoči upravo održanog Trećeg samita 16+1 u Beogradu, rekao i da je dolazak premijera 16 zemalja u našu prestonicu, pokazao da je Beograd još jednom postao otvoren, povezan grad.

- Mnogi širom sveta povezali bi Srbiju s nekim prošlim vremenima, s ratovima, s užasnim vremenima ne samo za Srbiju već i za ceo region. Usuđujem se da kažem da Srbija obnavlja svoju energiju. Srbija je ponovo veoma otvoreno društvo, veoma otvoreno mesto za sve svoje goste – naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na pitanje šta Kina dobija od ulaganja u Srbiju, Vučić je odgovorio:

Oni dobijaju naš novac. To je kapitalizam; oni nešti investiraju, zarade novac i to je to – to je tržišna ekonomija“.

Na komentar da se sve evropske zemlje učesnice samita nadmeću za kineske investicije, Vučić je rekao da se Srbija ne plaši konkurencije.

- Dajemo svoj maksimum. Naravno da postoji konkurencija, to je nešto što je potpuno normalno među državama i Srbija se ne plaši konkurencije. Iz Srbije dobijate veoma otvoreno tržište od milijardu ljudi, što znači da imamo sporazume o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom, a s druge strane, imamo sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i s Turskom – naglasio je srpski premijer.

Vučić je dodao da Srbija, takođe, ima veoma dobre odnose s mnogim azijskim zemljama, uključujući Kinu i Japan, kao i da smatra da dobre veze još postoje i u okviru Pokreta nesvrstanih.

Foto: Marko Todorović

“Kao bivša Jugoslavija, bili smo osnivači Pokreta nesvrstanih i mislim da mnogi investitori treba da dođu u Srbiju i iskoriste našu jedinstvenu poziciju. Takođe, imamo veoma konkurentne cene radne snage, visoko kvalifikovane radnike i veoma obrazovane ljude”, rekao je Vučić za CNN.

U delu istog intervjua premijera Vučića za CNN objavljenom juče, premijer je rekao da tajkuni više ne vode Srbiju koja je pokazala političku volju i da “bar više nisu nadležni za interese zemlje i naroda kao što je to bilo u ovoj zemlji”.

On je rekao i da se nada da Srbija može da postane deo Evropske unije 2020, kao i da nikad nije čuo da je priznanje nezavisnosti Kosova postavljeno kao uslov za ulazak u EU, niti da očekuje da se to dogodi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Vučić: Srbija je opet veoma otvoreno društvo

Izvor: Kurir, 21.Dec.2014, 01:44

Usuđujem se da kažem da Srbija obnavlja svoju energiju. Srbija je ponovo veoma otvoreno društvo, veoma otvoreno mesto za sve svoje goste, naglasio je Vučić..BEOGRAD - Srbija obnavlja svoju energiju i ponovo je veoma otvoreno društvo, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić za američku televiziju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.