Vučić sa Dodikom: Nema menjanja Dejtona bez saglasnosti svih, očuvanje mira nasušna potreba srpskog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020, 06:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Dodikom: Nema menjanja Dejtona bez saglasnosti svih, očuvanje mira nasušna potreba srpskog naroda

Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira i političke stabilnosti, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da su on i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dogovorili da se uradi sve što je u njihovoj moći da se u potpunosti očuvaju politička stabilnost i mir.

Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja za to, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine, ocenio Vučić uz konstataciju da niko ne može da menja volju tri naroda.

On je posle sastanka sa Dodikom preneo da su razgovarali o saradnji Srbije i Republike Srpske, te o sprovođenju u delo zajedničkih planova.

Podsetio je da uskoro sledi ratifikacija kreditnog aranžmana sa Turskom oko izgradnje autoputa Beograd - Sarajeva.

"I krećemo u fizički rad na deonici Kuzmin - Rača, a pošto Srbija gradi most prema RS i BiH, spremni smo da vidimo kako da pomognemo partnerima iz RS i BiH da se gradi put do Bijeljine", rekao je Vučić.

Dejton se ne menja bez saglasnosti sva tri naroda

Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine, ocenio je Vučić.

Vučić je preneo da je u razgovoru sa Dodikom istakao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

On je poručio da je za Srbiju naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i da će Srbija slediti stav srpskog naroda u RS i BiH.

"Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o završetku izgradnje mosta Bratunac - Ljubovija i konstatovao da će taj most mnogo značiti za istočni deo BiH i RS i za zapadni, siromašniji, deo Srbije.

"Srbija i BiH imaju dobre uslove za dalje unapređenje trgovinske razmene i još mnogo toga možemo zajednički da uradimo, a infrastrukturni projekti su od suštinskog značaja i tu dubinsku saradnju niko više ne može da spreči i zaustavi", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da se razgovaralo i o položaju Srba u regionu i da su on i Dodik podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Interes je Hrvata, možda i više nego Srba, poštovanje Dejtona

Vučić je, na pitanje da li Srbija i Republika Srpska imaju plan ukoliko se intenziviraju razgovori o reviziji Dejtona, kao i da li Hrvatska ima moć da pokrene to pitanje revizije Dejtona i da li je to u njenom interesu, rekao da ne želi da tumači njihove interese, ali da želi da primeti, kao neko ko prilično dobro poznaje situaciju u regionu, da to ne bi bio interes Hrvatske.

"Što se tiče hrvatskog naroda prioritetni interes je poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i Srbima, a možda i više. Ne vidim kakav bi našla interes koji bi vodio ka ukidanju prava naroda i entiteta, ali ne isključujem mogućnost da to tumače drugačije", objasnio je on.

Želimo RS kao entitet u okviru BiH, istakao je, puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, a svako rušenje I izmena mora da dobije saglasnost srpskog naroda i RS.

"Ako ne bude saglasnosti srpskog naroda i RS nema izmene”, poručio je on.

Vučić je ukazao da bi bilo bolje da niko ni ne pokušava da u to ulazi ili šta nameće.

Dalje je ukazao da će jedno pitanje iznositi na svakom mestu i na svakom susretu, zbog čega će, kako je konstatovao, u narednom periodu verovatno imati manje susreta jer ne mogu da mu na to pruže valjane odgovore.

"Kakvo prava na jezik i predstavljanje ima 28,75 odsto Srba u Crnoj Gori u odnosu na 25,3 odsto Albanaca na teritoriji Severne Makedonije ? Može li bilo ko da pruži odgovor na to pitanje", upitao je on.

Vučić je konstatovao da je do juče bilo zabranjeno da se govori o broju Srba u Crnoj Gori, i poručio da njemu neće niko moći da to zabrani, dok neki drugi ni danas ne smeju da govore o tome.

"Kako neka prava imaju Albanci na Kosovu, a kako nemaju Srbi prava, po kom to kriterijumu i principu", upitao je on.

Vučić je na kraju naglasio da je za Srbiju i srpski narod najbolje da sačuvamo RS u okviru BiH, jer tako garantujemo stabilnost i mir, a da pitanje koje postavlja, postavlja kako bi se videle zamene teza.

U Drvaru 29. januara

Vučić je najavio je da će 29. januara posetiti opštinu Drvar u Federaciji BiH, kao i Mrkonjić grad u Republici Srpskoj.

Vučić je istakao da će biti njegov gost povodom otvaranja pogona tekstilne industrije, kompanije "Jumko" u Drvaru, dodajući da će u toj opštini i Komercijalna banka otvoriti svoju poslovnicu.

"Obećano smo ispunili i ti ljudi će imati nešto lakši život", rekao je Vučić.

Naveo je da je zahvalan zbog otvaranja fabrike u Drvaru, jer u Federaciji BiH, kaže, živi srpski narod, koji je veoma siromašan.

"Zajednička je obaveza i Dodikova, i moja, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Zorana Tegeltije, Ane Brnabić, da uradimo sve i da našim ljudima pomognemo", rekao je Vučić.

Najavio je da će tog dana posetiti i Mrkonjić Grad, kako bi se videlo šta još može da se uradi i pomogne građanima u tom delu Republike Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastali se Vučić i Dodik

Izvor: B92, 17.Jan.2020

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom...Jedna od tema razgovora, kako je predsednik Vučić sam rekao jutros, biće i otvaranje pogona vranjske fabrike "Jumko" u Drvaru..."U Republici Srpkoj živi milion...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.