Vučić sa Bilčikom: Srbija na EU putu, ali kao nezavisna zemlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2022, 06:25

Vučić sa Bilčikom: Srbija na EU putu, ali kao nezavisna zemlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na sastanku s izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom, da Srbija ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa.

Predsednik je razgovarao s predstavnicima EP u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međustranačkom dijalogu, Bilčikom i Nemecom, o situaciji u regionu i drugim aktuelnim pitanjima, kao i o posvećenosti Srbije evropskom putu i pravcu u kojem će ići politika naše zemlje po pitanju usklađivanja sa evropskom politikom.

Predsednik je još jednom ponovio dobro poznatu poziciju Srbije i istakao da naša zemlja ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Predstavnici EP su izrazili spremnost da nastave proces međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije. Takođe, još jednom su ponovili zahtev da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kao i veću usaglašenost naše zemlje sa politikom EU iz oblasti ljudskih prava i migrantskih kretanja.

Predsednik Srbije je na nedvosmislen način objasnio poziciju naše zemlje po svim pomenutim pitanjima.

Bilčik nastavio sastanke u parlamentu

Specijalni izvestilac za Srbju Vladimir Bilčik sastao se jutros u Skupštini Srbije, u okviru dvodnevne posete Beogradu, sa poslaničkim grupama koalicije Moramo zajedno, kao i predstavnicima poslaničke grupe Sodijaldemokratske partije Srbije.

Bilčik je razgovarao i sa predstavnicima poslaničke grupe PUPS-Solidarnost i pravda, a u toku dana će se sastati i sa poslaničkom grupom Zeleni - levi blok, Savezom vojvođanskih Mađara, poslaničkom grupom NADA - Novi DS S-POKS, kao i sa poslaničkom grupom Evropski regioni.

Bilčik se juče u parlamentu sastao sa poslaničkim grupama SNS, SPS, Strankom slobode i pravde i DS.

Kako je novinarima rečeno, Bilčik će se nakon svih sastanaka u Beogradu obratiti saopštenjem za javnost.

Zelenović: Neodrživo da se Srbija ne odredi

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je danas, posle sastanka sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, da je neodrživo da se Srbija ne odredi prema činjenicama vezanim za rusku agresiju.

Zelenović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će stranka Zajedno nastojati da temu pozicije Srbije prema Rusiji postavi kao najvažniju temu u društvu i da se o tome razgovara u parlamentu.

On je rekao da je važno da građani znaju da se Srbija nalazi u vrlo delikatnoj situaciji i da treba da se napravi strateški dogovor sa EU oko evropskih integracija.

Smatra da to vlast ne čini i da različiti, kako je rekao, promišljeni ili nepromišljeni potezi mogu da ugroze evropski put naše zemlje.

On je dodao i da ta stranka smatra da je potpisivanje Plana konsultacija sa Rusijom greška kao i da je taj plan negativno ocenjen u evropskoj zajednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić se sastaje danas sa Bilčikom, Nemecom i Saracinom

Izvor: B92, 30.Sep.2022

Važni sastanaci danas očekuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića...Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.