Vučić: Realno je da će nam EU otvoriti jedno poglavlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Realno je da će nam EU otvoriti jedno poglavlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima spremna četiri poglavlja za otvaranje u pristupnim pregovorima sa EU, a da je realno da će biti otvoreno jedno poglavlje.

"Ne znam da li će Evropska unija otvoriti jedno, možda nijedno poglavlje, možda nekada i dva, a imamo pripremljena četiri za otvaranje, ali mi nismo na tom nivou da nam se otvore ta četiri, tako da biće od nula do dva, realno - jedno. Toliko smo zaslužili", rekao je Vučić, s dozom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ironije, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za štampu, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Navodi da će Srbija tako sa 17 do sada otvorenih poglavlja "skočiti" na 18, što je, primetio je predsednik, "od istorijskog značaja za našu zemlju".

On je ranije više puta ponovio da je Srbija svoj posao odradila, ali da nije sve na nama, te da EU donosi političku procenu i odluku da li će i koliko poglavlja i kojom brzinom otvarati u pregovorima sa našom zemljom.

Želimo jasniju situaciju od EU

Vučić je rekao da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

"Ako im je to u redu hvala, ako nije...isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju".

"Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto", objasnio je on.

Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.

"Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU", preneo je on.

Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema I ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.

Takođe je razgovarano i o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije, kazao je Vučić i dodao da je bio kritičan i prema sebi i prema nama, i razumeo dobro Iiodređene primedbe gostiju, ali i ukazao na to što stvarno misli.

"Govorio sam i iznosio stavove, koje inače iznosim u domaćoj javnosti. Svi zajedno moramo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji, da budu bolji od 2012, kada smo mi imali samo jedan medij na koji smo mi kao opozicija mogli da izlazimo. Danas je situacija drugačija, ali može biti bolja", rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će uvek pobeđivati rad, trud, rezultati rada, a ne koliko će se ko pojavljivati na televiziji ili u novinama.

Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je kazao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao, da dolazi iz nemačke pokrajine Bavarske i da je čovek koji je pobedio na izborima kao kandidat za šefa Evropske komisije ispred EPP.

"Hoću da iskoristim priliku da se u ime Srbije i kao neko ko pripada bloku EPP zahvalim za njegov izvanredan doprinos i na našem uspehu u celoj Evropi, ali i što je bio posvećen napretku evropske ideje, ali i regiona Zapadnog Balkana. Hvala na vrednom, marljivom radu i posvećenosti i što bez vas ni vaše podrške Evropska komisija ne bi mogla biti izabrana, što govori o vašoj veličini", naglasio je Vučić.

Veber: Vučić želi Srbiju u EU

Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber izjavio je danas da u Srbiji vidi spremnost za promene i članstvo u EU.

Vučić želi Srbiju u EU, rekao je Veber.

Veber je, na pitanje kada očekuje da Srbija zatvori pregovaračka poglavlja sa EU i za koliko poglavlja je stvarno spremna da budu otvorena, rekao da vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu, kao i kod predsednika Vučića, da Srbija postane član EU.

Na pitanje da li će se tokom posete Beogradu sastati sa predstavnicima opozicije, Veber je rekao:

"Imaću sastanak sa svim političkim snagama u Srbiji i, ako budem imao priliku, ja ću to uraditi", rekao je on.

Govoreći o procesu evropskih integracija Srbije, Veber je kazao da je veoma važna modernizacija zemlje, borba protiv korupcije, sloboda medija, vladavina prava, nezavisnost institucija i drugo, jer su to sve zajedničke evropske vrednosti.

"Sve su to osnovne ideje koje delimo. Ono što nas približavamo nije samo da se postane član EU već da vidimo spremnost da se svi koraci i sprovedu kako bi građani Srbije mogli da žive u savremenom društvu. Imamo tehničke detalje o razgovorima, ali je mnogo važnija spremnost za promene", naglasio je Veber.

Srbija veliki prijatelj, učinićemo sve za njenu EU perspektivu

Dolazak predstavnika Evropske narodne partije (EPP) u Srbiju, odmah po stupanju na dužnost nove Komisije, pokazuje da je za tu grupaciju, evropska perspektiva zemalja regiona jasna i očigledna, poručio je Veber.

"Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu", poručio je Veber.

On je podsetio da je juče na dužnost stupila nova Evropska komisija, koja je, kaže, spremna za narednih pet godina.

"I zato je sjajno da odmah na početku, predstavnici EPP dođu u Beograd i pokažu spremnost za evropsku perspektivu, koja je jasna, očigledna i za nas ključan element za budućnost", rekao je Veber.

To je, kaže, signal ne samo za Srbiju, kao najvažniju zemlju regiona, već i za ceo region.

Veber je istakao da EPP smatra da je poslednja odluka Evropskog saveta da se blokira početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila velika, istorijska greška, koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i samoj Uniji.

"Što se tiče moje stranke, sve vlade u Savetu su podržale početak razgovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su "druge političke sile" to prekinule i za nas je to velika greška", rekao je Veber.

Naveo je i da sam taj proces nije automatski i da je "sve stvar angažmana", odnosno da EU mora da uradi svoj "domaći", jer se i sama suočava sa određenim izazovima, demokratskim procedurama...

"Imamo stalno proces razvoja osnovnih principa i demokratskih ideja", rekao je Veber i dodao da su Uniji i Srbiji zajedničke ideje, evropski način života i da za to moraju da se bore.

Veber je naveo da mu je drago što se Srbija veoma dobro ekonomski razvija.

"Sjajno je videti da Srbija postiže tako dobre rezultate i da ima perspektivu", rekao je Veber.

Prema njegovim rečima, to će, možda, usporiti problem odliva mozgova, koji je prisutan u čitavom regionu, te istakao da je budućnost Evrope, upravo u ostanku mladih u Srbiji i ostalim zemljama Centralne i Istočne Evrope, gde imaju perspektivu.

"To je i naša poruka i želimo da radimo i da doprinesemo tome, a zahvaljujući vašem liderstvu, ekonomija u Srbiji raste", rekao je Veber.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.