Srbija ozbiljan kandidat i važan partner EU

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ozbiljan kandidat i važan partner EU"

Beograd -- Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se s delegacijom Evropskog parlamenta.

Delegaciju su činili poslanik i predsedavajući političke grupe EPP u EP Martin Veber i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Jadranka Joksimović upoznala je sagovornike sa trenutnom situacijom u procesu i planovima i aktivnostima Srbije u nastavku pristupanja. Istakla je da je naša država opredeljena da nastavi evropske integracije i sprovodi reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje razumemo kao najbolji model za napredak ali i sveukupni razvoj države i društva.

Ukazala je da su za Srbiju i građane posebno važne reforme u segmentima vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, slobode medija i ekonomije i da se njima posvećuje poseban značaj.

Učinak reformi u navedenim oblastima prepoznali su, prema njenim rečima, i strani investitori kroz povećan interes za ulaganje u srpsku privredu.

Ministar smatra i da bi upravo zbog pozitivnih rezultata reformi - pre svega u vladavini prava, Srbija do kraja godine - od četiri tehnički pripremljena poglavlja, trebalo da otvori jedno ili dva. U tom smislu, ona očekuje da će do kraja godine - tada se završava predsedavanje Finske Savetu EU, biti održana Međuvladina konferencija.

Time bi se potvrdilo i da će nova EK nastaviti da sprovodi kredibilnu politiku proširenja - akt koji je 2018. godine ustanovila prethodna. Joksimovićeva je, takođe, istakla važnost pozitivnih izjava nove predsednice EK Ursule fon der Lajen, o evropskoj budućnosti regiona.

Osim toga, ministarka je konstatovala i da je Međuresorna radna grupa za saradnju i ispunjavanje preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava donela konkretne zaključke koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova što je, pre svega, odgovorno prema građanima Srbije.

Jadranka Joksimović je precizirala i da bi za Beograd bilo jako bitno da EU predoči svoje interese i utvrdi model nastavka politike proširenja. Rekla je da Srbija razume okolnosti u kojima je EU i njenu potrebu da se menja, ali i da očekujemo da se dodatno ne usporava proces pristupnih pregovora Srbije.

Ministar za evropske integracije istakla je da incijativa predsednika Aleksandra Vučića, koju su podržali premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama, jeste najbolji primer opredeljenja Srbije da - u skladu sa najboljim vrednostima i tekovinama EU, podstakne i osnaži regionalnu saradnju i povezivanje u regionu, jer su slobodan protok ljudi, robe i kapitala osnovne vrednosti EU.

Članovi delegacije EP Veber i Bilčik apostrofirali su da je evropska perspektiva Srbije važna - kako za samu EU, tako i za region. Poseta delegacije EP i grupacije EPP, neposredno po formiranju EK, upravo to i potvrđuje.

Naglasili su da napredak Srbije u procesu evrointegracija treba da bude valorizovan u skladu s postignutim rezultatima, čime bi se obnovio kredibilitet posvećenosti EU politici proširenja. Istovremeno, potvrdili su da će EP nastaviti da podržava naš evropski put.

Ocenili su da se Srbija potvrdila kao pouzdan kandidat za prijem u EU, država na koju EU računa i važan činilac stabilnosti regiona. Istovremeno, akcentovali su i da će politika proširenja biti jedan od prioriteta u radu EP i nove EK.

Veber i Joksimovićeva su se saglasili da je SNS veoma aktivna i značajna pridružena članica EPP, što je dodatna platforma saradnje i boljeg uvida u pravce evropske politike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.