Vučić: Ova dva problema ne možemo da rešimo bez nemačke pomoći

Izvor: Blic, 03.Feb.2016, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ova dva problema ne možemo da rešimo bez nemačke pomoći

Za Srbiju je najznačajnije da uredi tržište rada i tržište obrazovanja, jer samo oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh, a za to nemamo mogućnost bez pomoći Nemačke, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, konstatovao da Srbija mora još mnogo toga da uradi, pre svega u oblasti vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, kao i transparentnosti javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nabavki.

Ipak, kako je istakao, za Srbiju najveći problem predstavlja uređenje tržišta rada i tržista obrazovanja.

"Na te dve stvari moramo da radimo istovremeno u narednom periodu, a za koje nemamo ni dovoljno znanja ni mogućnosti bez nemačke podrške i pomoći, ne toliko u novcu, koliko u saznanjima koje treba da nam prenesu", rekao je Vučić.

On je dodao da je naša zemlja zainteresvoana da uči od 162 predstavnika Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koliko ih se nalazi u Srbiji.

"I bilo bi dobro kada bismo s tim mogli da nastavimo u većem obimu, jer samo oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh", zaključio je Vučić.

"Trgovinska razmena Srbije i Nemačke 3,5 milijardi evra"

Vučić je rekao da je trgovinska razmena sa Nemačkom prethodne godine iznosila 3,536 milijardi evra, što tu zemlju čini drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije.

On je istakao da se Nemačka u tom smislu približava mestu prvog partnera Srbije, što pokazuju brojni parametri.

Vučić je istakao da Nemačke investicije u Srbiju iznose 1,7 milijardi evra, a donacije gotovo isto toliko, 1,6 milijardi, na čemu je, kako je rekao, Srbija zahvalna toj zemlji.

U tom smislu on je istakao da su nemačke firme dobrodošle u Srbiju, a dobrodošle su ne samo da pomognu, nego i one da zarade.

Vučić je, ukazavši da bi Srbija mogla mnogo da nauči od Nemačke, rekao da je zamolio nemačke partnere da nam omoguće da naučimo kako da se ponašamo drugačije i kako sebe da menjamo.

"Mi bismo voleli da se sve drugo promeni, a da mi ostanemo isti, ali to ne može. Moraćemo sebe da menjamo, da se drugačije ponašamo", poručio je premijer.

On je istakao da je država u saradnji sa NALED-om i drugim organizacijama uspela d napravi bolji biznis ambijent, zbog čega se, kako je primetio, Srbija već pomerila na listi Duing biznis Svetske banke za 32 mesta i sada je na 59. poziciji.

"I ove godine ćemo se pomeriti na toj listi za 15-20 mesta unapred. Ali sve dok je ključno pitanje kod nas 'kad će država da mi nađe posao', umesto 'nemojte država da mi smeta', nećemo imati šanse ili prilike za veći uspeh", konstatovao je.

Nova fabrika ribe u Smederevu, pomoć malim firmama

On je rekao da je činjenica da su nemačke firme prepoznale pristojan poslovni ambijent u Srbiji - omogućilo otvaranje 5.000 radnih mesta u poslednje tri godine u firmama s nemačkim kapitalom, te ih je sada ukupno više od 30.000.

Imamo najave da će ove godine biti osnovana i nova preduzeća s nemačkim kapitalom, a za nekoliko dana u Smederevu ćemo otvoriti fabriku za preradu ribe, najavio je premijer.

"Takvu fabriku do sada nismo imali u Srbiji. U početku će se baviti uvozom i preradom lososa, a kasnije i obradom i preradom domaće ribe", najavio je premijer.

Zato nam je i potreban drugačiji pristup, dodao je, jer do sada smo imali znanje, ali sada nam treba primenjeno znanje, koje će da garantuje profit firmama, a posao i zaradu zaposlenima.

"Ova godina je za nas godina preduzetništva i to nije samo jalova politička izjava, već smo odvojili mnogo više novca za te namene nego 2015", rekao je Vučić navodeći da je prošle godine to bilo 559 milion a dinara, a ove gotovo tri puta više - milijardu i po dinara.

Nastavićemo i dalje da dajemo povoljne kredite malim srednjim firmama, domaćim preduzetnicima, dodao je, navodeći da će to biti povoljni krediti od partnerskih banaka, što je važno za investicije i obrtni kapital.

"Radićemo i dalje da pomognemo koliko god je moguć

Failer: Nemačka će podržati reforme u Srbiji

Pred Srbijom su još brojne reforme, u čemu će joj Nemačka, kao i do sada, pružiti veliku podršku, naglasio je generalni direktor za međunarodnu razvojnu politiku nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvojnu politiku Peter Failer, otvarajući prvu sesiju dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošlavanje.

On je ukazao da je prošle godine u Nemačkoj više od 26.000 građana Srbije podnelo zahtev za dobijanje azila, te da, iako je krajem godine došlo do smanjenja broja zahteva, to pokazuje da pripadnici manjinskih zajednica u Srbiji još uvek ne učestvuju ravnopravno u tržištu rada, kao i da mladi napuštaju zemlju, jer ne postoji poslovna perspektiva.

Nemačka je, prema njegovim rečima spremna da pomogne Srbiji na putu poboljšanja perspektive građanima.

„Želimo stvoriti perspektive za budućnost u Srbiji. Od početka inicijative u maju već smo podstakli više pitanja, a tako smo potpisali sporazum o kreditnim linijama u visini od 38,5 miliona evra za podsticaj malih i srednjih preduzeća, posebno u ruralnim delovima zemlje. Dogovoren je i sporazum o inovativnom poljoprivrednom osiguranju, i iniciran je naiconalni dijalog za borbu protiv nezaposlenosti mladih“; objasnio je Failer.

Ditman: Nemačke investicije u Srbiji 1,7 milijardi

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman podsetio je da je njegova zemlja, sa 1,6 milijardi evra najveći bilateralni donator, i da je i drugi najveći trgovinski partner Srbije sa 1,7 milijardi evra investicija.

„U poslednje tri godine nemačka preduzeća u Srbiji su povećala broj radnih mesta za 5.000, i time nemačke firme u Srbiji su stvorile više od 30.000 radnih mesta od 2000. godine", objasnio je on.

Ditman je ukazao da je srpska vlada preduzela važne korake, da kurs konsolidacije daje rezultate, i da su sprovedene bitne reforme, a da je ono što je dalje veoma bitno jeste da se odlučila za put u EU.

Nemačka će, kako je najavio, podržati Srbiju da se što pre otvore poglavlja vezana za valdavinu prava u pristupnim pregovorima sa EU, jer je pravni okvir veoma važan za dovođenje starnih kompanija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.