Izvor: Blic, 29.Jan.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić, Erdogan i Izetbegović o regionalnoj saradnji, najviše o odnosu Srba i Bošnjaka

U Istanbulu je u toku sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. U fokusu sastanka je regionalna saradnja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre toga sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Predsednik Turske dočekao je srpskog predsednika ispred predsedničke palate, gde su zatim započeli bilateralni sastanak.

Teme o kojima dva predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razgovaraju su jačanje političke saradnje dve zemlje, nove investicije i infrastrukturni projekti.

Posle bilateralnog susreta Vučića i Erdogana uslidila je i trilaterala sa bošnjačkim članom predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem o regionalnoj saradnji, posebno o odnosima Srba i Bošnjaka.

Trilateralni sastanak mnogi tumače kao želju Ankare da približi stavove Beograda i Sarajeva i stabilizuje prilike na Balkanu.

Važni razgovori

Predsednik Vučić rekao je sinoć da će u Istanbulu imati važne razgovore kako o turskoj politici na Balkanu, tako i o rešavanju problema sa BiH.

On je, po dolasku u Istanbul, rekao da je veoma važno za Srbiju da razgovara o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i da vidimo šta je ono što očekuju u odnosima Srbije i BiH.

- Čuće se naši interesi, a čućemo i njihove, pa da vidimo možemo li da pravimo određene pomake infrastrukturne sa BiH ili ne, da li možemo da napravimo bilo kakve pomake po pitanju rešavanja pitanja granice izmedju naše dve zemlje - naveo je Vučić za TV Pink.

Vučić se u Istanbul juče sastao sa biznismenom i vlasnikom "Taj grupe", Mesudom Toprakom, koji dolazi u Kraljevo, sa novom investicijom od 35 miliona evra i 2.500 novih radnih mesta.

Sastanak u Istanbulu biće treći susret predsednika Srbije i Turske za manje od godinu dana.

Poslednji put Vučić je u Turskoj boravio prošlog jula, kada se sastao sa Erdoganom i učestvovao na 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

A turski predsednik je u Srbiji boravio četiri meseca kasnije, u oktobru prošle godine, kada je, pored Beograda, zajedno sa Vučićem posetio i Novi Pazar.

Portparol Predsedništva Turske Ibrahim Kalin, ranije je, tokom nedavnog boravka u BiH, najavio trojni sastanak u Turskoj i rekao da ta zemlja nastoji da poveća broj investicija u regionu Zapadnog Balkana i poboljša bilateralne odnose koji su već dobri, uključujući Srbiju.

On je podsetio da je između Turske i Srbije potpisano više od 20 sporazuma i to će, istakao je, biti prilika da se razgovara i o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Erdogan će tražiti od Izetbegovića da sarađuje sa Srbijom

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović rekao je da će Erdogan sigurno zahtevati od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da bude umereniji i okrenut saradnji sa Srbijom.

- Turska želi da se i ekonomski proširi i tu joj je opet najveći partner naša zemlja. Želi i da Srbiju i BiH spoji i auto-putem - rekao je Jovanović za "Večernje novosti" povodom današnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Erdoganom i Izetbegovićem u Istanbulu.

Jovanović je ocenio da je Turska sad nepristrasnija, manje pod uticajem Zapada, sa "ambicijom da se vrati na Balkan, ali ne u osmanlijskom smislu", te da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ovaj put neće imati bezrezervnu podršku.

On je dodao da su ambicije Turske mnogo šire nego Izetbegovićeve, koji, kako je rekao, želi samo da se Srbija što više udalji od BiH, a da od Republike Srpske napravi "nekakvu bosansku provinciju".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Ozbiljan presedan u Istanbulu

Izvor: Blic, 29.Jan.2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ocenio je da je odlazak bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, u Tursku na sastanak predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića ozbiljan presedan i da je opasno za BiH, jer se Izetbegović ponovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.