Vučić: Čeka nas težak period, veće plate i penzije, zabrana skupova u Hrtkovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2018, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Čeka nas težak period, veće plate i penzije, zabrana skupova u Hrtkovcima

U Hrtkovcima u nedelju 6. maja neće biti nikakvih skupova, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je država zabranila sva okupljanja tog dana.

"Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima. Srbija neće u prošlost, već u budućnost. Srbija neće dozvoliti uznemiravanje stanovništva u bilo kojem mestu u našoj zemlji", dodao je predsednik.

"Srbija garantuje mir, bezbednost i stabilnost. Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je predsednik novinarima u Beogradu.

On je zamolio sve političke stranke koje su za taj dan najavile okupljanja u Hrtkovcima da razumeju odluku države, jer država, kaže, ima pravo da zabrani okupljanja kada postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja javnog reda i mira.

Kako je rekao, meštane Hrtkovaca više zanima otvaranje fabrika u Rumi.

Pred nama odlučujući period, očekujem pritiske

Pred Srbijom je odlučujući, svakako težak, period kad je reč o Kosovu i Metohiji, očekujem pritiske, ocenio je Vučić i ukazao da mnogi u svetu kao kompromis vide samo ono što je njihova volja i odluka.

Predsednik Srbije je rekao da ostaje da vidimo šta će strani partneri i akteri imati da ponude Srbiji i njenim građanima po tom pitanju, pa ćemo onda mi donositi odluke, svakako samostalno, istakao je, kao i do sada.

"Naše je da učinimo sve i učinićemo, da zaštitimo naše vitalne nacionalne interese", dodao je Vučić, a da li čućemo biti mnogo srećni s tim, boji sem, kaže, da nećemo.

Hvala Guterešu, očekujem podršku Rusije u SB UN

Vučić je izjavio da Britanci, Amerikanci, Francuzi i svi drugi koji su priznali takozvanu nezavisnost Kosova već dugo vremena rade na tome da se na SB UN ne razgovara o KiM, ali je ukazao na izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je osudio ponašanje kosovske policije prema Marku Đuriću.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u vezi najava da bi Britanija, kada dođe na mesto predsedavajućeg SB UN, mogla da traži zatvorene sednice o KiM ili da njih ne bude u sadašnjoj formi, naveo da neke zemlje iz svog ugla misle da su posao završile.

U svakom slučaju, rekao je Vučić, od Rusije očekuje otvorenu podršku po tom pitanju.

Kako je ocenio, Gutereš je pokazao da je zaslužio da bude na čelu UN svojom nepristrašnošću i odgovornošću i podvukao da je to važna vest jer je zaista osudilo ponašanje kosovske policije i doprineo time razrešenju svega što se desilo Kosovskoj Mitrovici.

Naša pozicija nije laka, ali nastavićermo da se borimo, naglasio je Vučić.

"Pred nama je period od narednih nekoliko meseci koji će biti svakako odlučujući i biće težak za našu zemlju i narod", upozorio je Vučić.

Kako je rekao, očekuje takođe i velike i značajne pritiske, istkao da ćemo pokušati da dođemo do kompromisnog rešenja", ali se, kaže, plaši da "mnogi u svetu kao kompromis vide ono što je njihova volja i odluka".

"Na nama je da ne donosimo odluke na prečac", rekao je Vučić i dodao da ćemo videti šta se srpskom narodu nudi, da ćemo to sagledati i onda donositi odluke važne za budućnost našeg naroda, svakako samostalno, istakao je, kao i do sada.

"Da ćemo biti mnogo srećni, svakako nećemo", primetio je Vučić.

Izvesno značajnije povećanje plata i penzija

Vučić je rekao da je značajnije povećanje plata i penzija izvesno, ali da će se sa premijerkom Anom Branbić dogovoriti u kom obimu.

Vučić je naveo da se stopa rasta povećava, da nezaposlenost i dalja pada, te da se u Beogradu ona nalazi na rekordno niskom nivou.

"BDP raste snažnije nego ikada, imamo suficit u budžetu tri godine za redom, strane direktne investicije su nam najveće u regionu. To se vidi po potrošnji, po prodaji stanova i automobila", rekao je Vučić.

Rekao je da svakako očekuje da rast privrede i dalje bude preko četiri odsto, (sada je 4,5 odsto), te dodao da to osim Srbije imaju u Evropi još Irska, Rumunija i Poljska, dok je Mađarska četvrta.

"Čini mi se da je to najviše u Evropi, i nadam se da ćemo i dalje imati preko četiri odsto, ali mi, za razliku od tih drugih zemalja, imamo suficit u budžetu, a verujem i da ćemo imati dovoljan broj stranih investicija", rekao je Vučić.

Da li ćemo sve to uspeti, dodao je, zavisi i od građana, jer, "ono čime smo najviše ophrvani jeste Kosovo, da ne kažem opsednuti".

"Nije lak period pred nama, pred Srbijom, ali zajedno ćemo uspeti da se izborimo za ono što je najbolje za našu zemlju, a ako ne uspemo možda će neko drugi imati više uspeha u budućnosti", poručio je.

Glavno je, zaključio je, da smo izašli iz recesije, iz krize definitivno, "a da li se živi bolje...ali biće sigurno novih povećanja primanja".

Predsednik je najavio i da će nakon susreta koje će imati s predsednicima Turske i Rusije održati sastanak kako bi se videlo šta je moguće uraditi kako bi se ubrzala gradnja stanova za pripadnike vojske i policije.

Izgradnja će najpre početi u Nišu, a zatim i u Vranju, Leskovcu, rekao je Vučić i dodao: "Pokušaćemo da pomognemo mladim ljudima koji su u nauci da reše stambeno pitanje, pa posle i svim ostalim mladim ljudima".

Očekujem još bolju privrednu saradnju s Rusijom i Turskom

Vučić kaže da od posete Turskoj i Rusiji očekuje dalje poboljšanje, pre svega ekonomske saradnje.

"Mislim da građane Srbije kada se sastajete sa nekim od lidera to ne zanima, oni čekaju da vide rezultate u svom novčaniku", rekao je novinarima povodom predstojeće poseti Ankari i Moskvi.

Podsetio je na rezultate saradnje sa Turskom u fabrikama "od Vladičinog Hana do Krupnja", te najavio da će uskoro u Malom Zvorniku, posle četiri decenije biti otvorena nova fabrika sa oko 300 zaposlenih. Rezultat saradnje sa Turskom, kako je dodao, je i izvoz goveđeg mesa, koja je dovela do povećanja cene tog mesta za do 23 odsto, čime su proizvođači zadovoljni.

Ta saradnja otvara nove mogućnosti, konstatovao je Vučić dodajući da će ekonomska saradnja biti sigurno jedna od glavnih tema u razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i da će se razgovarati i o ključnim političkim temama.

Istakao je da postoji mnogo zajedničkih tema sa Turskom od regionalnih do političkih, te je podvukao da su Turci broj 1 nacija u turizmu.

"Želimo da se broj turskih turista dalje poveća. Turci su preskočili sve nacije u protekle dve godine i postali su broj jedna po broju dolaska turista u našoj zemlji", objasnio je Vučić.

U Moskvi će, dodao je, imati čast da na poziv predsednika Putina, a ime Srbije prisustvuje Paradi pobede.

"Moda je u svetu da se govori o okončanju Prvog i Drugog svetskog rata. Ovde se govori o velikoj pobedi nad fašizmom, a u Rusiji o otadžbinskoj pobedi. To je ogromna i velika pobeda i za srpski narod, koji je jedan od najviše stradalih naroda u svetu. Onoliko koliko smo mogli svojim malim snagama, ali ne tako beznačajnim u smislu borbenosti i naših proporcija, doprineli smo pobedi najveće počasti sveta", naglasio je on dodajući da je na to posebno ponosan.

Rekao je da će pre prisustva Paradi imati razgovor sa predsednikom Putinom o bilateralnoj saradnji.

Naveo je da su brojke vrlo dobre, da je trgovinska razmena posle masivnog pada rublje ponovo drastično porasta, te da očekuje da će se tako nastaviti i u budućnosti.

"Očekujem da ćemo razgovarati i o svim drugim važnim političkim i regionalnim temama. Nisam sagovornik za svetske teme. Putin o svetskim temama može da razgovara sa Merkelovom, Trampom i drugima, ja sam mali čovek kojeg interesuju Srbija i region. Ja da se mešam u svetska pitanja niti umem, niti mogu, niti sam zainteresovan. Imali smo ranije lidere koji su hteli svima u svetu da se bave, a ja želim da se bavim našom zemljom i da budemo što uspešniji", naglasio je on.

Dodao je da svi ti razgovori donose nove poslove i podsetio da je april završen sa suficitom u kasi, iako je bio predviđen deficit, i to bez ijedne jednokratne uplate javnih preduzeća, što znači da je kasa u odličnom stanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Svi skupovi u Hrtkovcima su zabranjeni

Izvor: B92, 04.Maj.2018

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je država Srbija zabranila sve skupove u nedelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda..."Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve u učesnike koji su najavili skup da razumeju odluku države", kazao...

Nastavak na B92...

Vučić: Hrtkovci - ZABRANJENO!

Izvor: Mondo, 04.Maj.2018

U Hrtkovcima u nedelju 6. maja neće biti nikakvih skupova, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vucić i dodao da je država zabranila sva okupljanja tog dana...Foto: Tanjug/Dimitrije Goll.."Država je zabranila sve škupove u Hrtkovcima. Srbija neće u proslost, već u budućnost. Srbija neće...

Nastavak na Mondo...

Vučić: Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima

Izvor: Danas, 04.Maj.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je država Srbija zabranila sve skupove u nedelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda. Članak Vučić: Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.