Vordsvort: Španija sa Srbijom i EU radi na rezoluciji

Izvor: Blic, 02.Sep.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vordsvort: Španija sa Srbijom i EU radi na rezoluciji

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je danas da Španija radi sa Srbijom i evropskim partnerima na postizanju kompromisa o tekstu rezolucije o Kosovu.

"Španija radi sa Srbijom i evropskim partnerima i pokušava da nađe kompromis, jer svi želimo da rešimo nastali problem", rekao je Vordsvort u pauzi okruglog stola o Medijskoj studiji.

Prema njegovim rečima, rok za dogovor ne postoji, osim što je rasprava o srpskom predlogu rezolucije pred Generalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skupštinom Ujedinjenih nacija zakazana za 9. septembar.

Vordsvort zato smatra da bi Srbija i Evropska unija trebalo da načine novu rezoluciju o Kosovu koja bi počivala na osnovama oko kojih Beograd i Brisel mogu da se saglase.

"Najbolji način za pronalaženje rešenja jeste da se povuče postojeći nacrt i da se počne sa izradom rezolucije na osnovu onoga u čemu možemo da se složimo, a ne da se raspravlja o temama nacrta o kojima ne može da se postigne dogovor", rekao je Vordsvort.

Prema njegovim rečima, osnovni problem sa rezolucijom koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN jeste to što se o njoj nije do detalja raspravljalo sa evropskim partnerima, tako da bi za Veliku Britaniju povlačenje tog teksta iz procedure bilo najbolje rešenje.

U Briselu su članice EU već razgovarale o mogućem stavu o rezoluciji Beograda, njenim izmenama ili pisanju sopstvene nove rezolucije, a razgovor će biti nastavljen u petak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.