Vojvodina da traži zaštitu USS

Izvor: B92, 22.Sep.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojvodina da traži zaštitu USS"

Novi Sad -- Balint Pastor kaže da Vojvodina treba da pokrene postupak pred Ustavnim sudom Srbije, jer su predložene izmene zakona o budžetskom sistemu protivustavne.

Šef poslaničkog kluba SVM smatra da one predstavljaju "veliku zamku" za Vojvodinu.

Predloženim izmenama zakona o budžetskom sistemu onemogućava se ostvarivanje ustavne norme prema kojoj pokrajini sleduje najmanje sedam odsto republičkog budžeta, rekao je Pastor za novosadski "Dnevnik".

Pastor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ocenio da je obrazloženje Vlade Srbije za odbijanje amandmana SVM-a kao i amandmana Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine na predložene izmene zakona "čudno" i "neupotrebljivo".

On je odbacio tvrdnje ministra finansija Mlađana Dinkića o tome da će, posle usvajanja novog paketa fiskalnih zakona, osnovica za obračun vojvođanskog budžeta biti veća nego do sada i naveo da je takvo ministrovo tumačenje kontradiktorno predloženim zakonskim rešenjima.

Pastor je naveo da se tim predlozima predviđa da se sedam odsto za pokrajinu računa od rashoda koji se finansiraju iz poreskih prihoda i dodao da je to "velika zamka, jer će možda samo dva-tri čoveka u zemlji znati kolika je ta osnovica, što ostavlja prostor i za mahinacije".

Ključni je problem, kazao je on, što se neće znati koliki je taj osnov ako takav predlog Vlade bude usvojen u Skupštini Srbije, pa neće moći da se utvrdi koliko Vojvodina treba da dobije iz republičkog budžeta, čime se "potpuno obesmišljavaju ustavne garancije finansiranja Vojvodine".

Pastor je rekao i da će predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić imati apsolutnu podršku SVM-a ako ostane pri svojoj tvrdnji da će tražiti zaštitu ustavnosti ukoliko pokrajinski budžet bude oštećen.

Pajtić je u četvrtak izjavio da će pokrajinska vlada pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom ukoliko budu usvojene zakonske izmene po kojima se, kako je naveo, na protivustavan način definiše osnov za izračunavanje visine budžeta Vojvodine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.