Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladina rezolucija o Kosmetu bez podrške opozicije

Poslanici DSS–NS i SRS insistiraju na usvajanju svog teksta u kome se nedvosmisleno kaže da Srbija ne prihvata raspoređivanje misije Euleksa u pokrajini

Narodna skupština Srbije raspravljaće danas o vladinom Predlogu rezolucije o kontinuitetu državne politike u odnosu na KiM, a juče je bilo sigurno samo to da će 119 poslanika vladajuće koalicije glasati za usvajanje, pošto rukovodstva LSV-a i SVM-a do kasno po podne nisu odlučivale o tome. Opozicionari iz DSS–NS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i LDP-a glasaće protiv, a SRS u zavisnosti od toga hoće li biti prihvaćeni njihovi amandmani. Za sada se sa sigurnošću može tvrditi jedino da će ovo biti prva rezolucija o Kosmetu, koja neće imati podršku više od 200 poslanika, kao sve dosadašnje.

Božidar Đelić, potpredsednik vlade, rekao je juče novinarima, posle sastanka sa Slavicom Đukić-Dejanović, predsednikom parlamenta, da je veoma važno održavanje kontinuiteta i konsenzusa oko naše državne politike o Kosmetu i da bi bilo štetno ukoliko bi došlo do nekih podela. On je izrazio nadu da će rezolucija dobiti široku podršku u parlamentu, tim pre „što se u njoj jasno stavlja do znanja da Srbija ratifikuje SSP sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom svoje teritorije”. Međutim, Slavica Đukić-Dejanović je rekla da u vezi sa ovim pitanjem „uslovno rečeno, postoji problem, pošto sam, pre dva dana, dobila rezoluciju koju je potpisalo sto poslanika opozicije”, te da će „politički razlozi terati opoziciju da ostane pri svom tekstu”.

Objašnjavajući zašto DSS neće glasati za vladinu rezoluciju o Kosmetu, Miloš Aligrudić, potpredsednik ove stranke, pomenuo je upravo ovaj opozicioni predlog u kojem je, prema njegovim rečima, mnogo konkretnije definisan stav o Euleksu. U ovom predlogu DSS–NS–SRS piše: „Polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Ustava Srbije, Narodna skupština Srbije nije saglasna i ne prihvata da se na teritoriji Srbije u Pokrajini Kosovo i Metohija, koja se nalazi pod upravom Ujedinjenih nacija, rasporedi misija Euleks”. O istom pitanju, u vladinom predlogu piše: „U vezi sa najavom novih modela međunarodnog civilnog prisustva na KiM, vlada se obavezuje da se kroz mehanizme UN angažuje na pronalasku odgovarajućeg oblika i pravnog osnova za takvo prisustvo, koje legitimitet za svoje postojanje, organizaciju i delokrug može dobiti jedino od SB UN. Međunarodno civilno prisustvo na KiM ne može za svoj cilj imati primenu plana Martija Ahtisarija, koji su odbacili SB UN i Narodna skupština Srbije”.

Bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a, najavljujući da će poslanici njegove stranke glasati protiv vladinog predloga, između ostalog, kazao je i da je ovo prva rezolucija oko koje nije bilo konsultacija sa opozicijom. Pitali smo Božidara Đelića da li je bilo konsultacija i ako nije zašto, a on nam je odgovorio da on nije zadužen za taj resor u vladi i dodao: „Prema mojim saznanjima, bilo je kontakata. Naša politika je imala pomake i uspehe u ovom teškom poslu oko Kosmeta zahvaljujući, prevashodno, konsenzusu po tom pitanju. Kosovo je ključno pitanje oko kojeg moramo postići nacionalni konsenzus i ja se nadam da će do njega doći kroz dodatne kontakte i debatu u parlamentu”.

Da bi vladina rezolucija bila usvojena potrebno je da za nju glasa većina od prisutnih poslanika, pod uslovom da je prisutno najmanje 126 poslanika. Poslednja Rezolucija o Kosmetu usvojena je 26. decembra prošle godine sa 220 glasova DS-a, DSS–NS-a, G17 plus, SRS-a i SPS-a. Protiv su bili poslanici LDP-a i LSV-a, a uzdržani poslanici SVM-a.

-----------------------------------------------------------

Đelić: Kosmet i EU odvojena pitanja

Vladina politika prema Kosovu i Metohiji neće usporiti evropske integracije naše zemlje, jer su evrointegracije i Kosmet odvojena pitanja, od kojih se jedno rešava u Briselu, a drugo u Savetu bezbednosti UN u Njujorku i u neposrednom kontaktu sa onim zemljama, koje su nažalost, učinile taj štetan korak i priznale nezavisno Kosovo, rekao je Božidar Đelić, odgovarajući na pitanja novinara u srpskom parlamentu.

M. Čekerevac

[objavljeno: 16/07/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Srbije o Kosovu

Izvor: BBC na srpskom, 16.Jul.2008, 03:37

U Skupštini Srbije u sredu bi trebalo da se raspravlja o vladinom Predlogu rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji.

Nastavak na BBC na srpskom...

ALIGRUDIĆ NAJAVIO AMANDMAN

Izvor: Kurir, 16.Jul.2008

BEOGRAD, 16. jul 2008. (FoNet) - Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Miloš Aligrudić rekao je dabas da je vladina Rezolucije o kontinuitetu drzavne politike u odnosu na Kosovo i Metohiju rezolucija o diskontinuitetu jer se, potpuno razlikuje od prethodnih skupštinskih rezolucija...

Nastavak na Kurir...

Novi simboli Republike Srpske

Izvor: RTS, 16.Jul.2008

Republika Srpska posle petnaestomesečne rasprave konačno je dobila novu himnu, zastavu i grb. Za novu himnu usvojena je kompozicija “Moja republika” autora Mladena Matovića, a novi grb je idejno rešenje beogradskog inženjera Nenada Košanina. Bošnjaci protiv. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.